Az ifjúsági olimpián elért magyar sikerek ellenére a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián szerint kár mindebből messzemenő következtetéseket levonni.




A MOB-elnök (középen) különösen az olyan váratlan sikereknek örült,
mint a judós Özbas Szofi aranya vagy a távolugró Endrész Klaudia ezüstje


– Számított arra, hogy annyi aranyérmet gyűjtünk, mint az előző kettőn összesen?

– Bevallom, elvárásokat nem fogalmaztunk meg sem a magunk számára, sem a sportolóknak és edzőiknek, mivel az ifjúsági olimpián a legfontosabbnak a tapasztalatszerzést tartjuk – mondta a Borsnak a MOB-elnök. – Mindnyájan hallottuk már azokat a nyilatkozatokat, amelyek arról szóltak, hogy az olimpiai hangulata, tétje miként nyomta agyon a legambiciózusabb versenyzőinket. Nagyon nehéz felkészíteni erre bárkit is, leginkább talán mégis az ifjúsági olimpia alkalmas rá.

– Minek köszönhető ez a remek eredmény?
– Szeretnénk azt gondolni, hogy ez a mutatója a hazai utánpótlásra szánt pénz hasznos elköltésének, azonban messzire mutató következtetéseket nem szabad levonnunk ezekből a remek eredményekből, hiszen még a gyerekek nagy része előtt áll az élsportolói karrier ta­lán legnehezebb időszaka, az átállás a felnőtt korosztályra.

– Mikorra érhet be ez a generáció, már Tokióban is számíthatunk tőlük érmekre?
– A Buenos Aires-ben rajthoz álló versenyzőink zömével inkább Párizsban fogunk majd találkozni, mint Tokióban.




Özbas Szofi (balról a második) hozta a magyar judós aranyat


– Akadt olyan versenyző, akinek a teljesítményén meglepődött?
– Elvárás híján nem meglepetésnek hívnám, de Özbas Szofi judo aranyának különösen örültünk. Az úszás, a vívás és a kajak-kenu szerencsére folyamatosan elkényeztet bennünket jó eredményekkel, így esetükben meglepetésről kevésbé eshet szó, azonban minden mást, ami új színt jelent a palettánkon, rendkívüli módon tudunk értékelni.

– Az olimpia után számíthatnak jutalomra a fiatalok?
– Remélem, hogy ők is úgy élik meg, hogy a legnagyobb jutalmat már megkapták, az pedig az ott-tartózkodás, a sikerek, az egymásért való szurkolás, az életre szóló élmények és barátságok, az összetartás öröme. Ha a pénzre gondol, nem hiszem, hogy az elsőként célba érő Kiss Ádám kajakos azért csapkodta önkívületi állapotban a vizet, mert eszébe jutott, lehet, hogy pénzt fog kapni a győzelméért. Ezt annál is inkább nehéz elképzelni, mert a jutalmazási rendeletben nem szerepel az ifjúsági olimpia.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Bors
Kövér Dávid írása
Fotó: MTI
IJF, Gabriela Sabau)