Egy hét múlva kezdődik a bahamai junior-világbajnokság. Az Utanpotlassport.hu munkatársa a nők szövetségi edzőjével, Radics Attilával beszélgetett az esélyekről, valamint arról, hogyan sikerült a felkészülés.




Szigetvári Mercédesz (balról a második) Európa-bajnokként indulhat a világbajnokságon


A formaidőzítés miatt némiképp kényelmetlen helyzetben vannak a judósok, ugyanis alig egy hónapja ért véget a szófiai korosztályos kontinensviadal. „Nehéz egy hónapig megtartani a csúcsformát, szinte lehetetlen − mondja Radics Attila, a lányok vezetőedzője. − Sokkal több időt töltenek a versenyzők az egyesületükkel, mint velünk, de szerencsére jó a kapcsolatunk az edzőkkel, így folyamatosan nyomon tudjuk követni, hol tartanak. Nemrég érkeztünk meg Szerbiából, ahol egy hetet töltöttünk nemzetközi edzőtáborban. Kicsit nehézkesen ment a munka, de keményen odatették magukat a fiatalok. Igyekeztünk a technikai, a taktikai és mentális problémákat javítani.”

Ez utóbbi az Európa-bajnokságon leginkább a 44 kilogrammosok között versenyző Beringer Fatimén látszódott. A KSI SE sportolója úgy kapott ki már az első mérkőzésén − ezzel ki is esett a versenyről, − hogy a megméretést megelőző öt Európa-kupán dobogóra tudott állni. Radics Attila szerint Beringer Fatimét nyomta az esélyesség terhe Bulgáriában.




Beringer Fatime (fehérben) túl nagy terhet vett magára az Eb-n


„Rengeteget beszélgettünk arról, hogyan lehetne ezt a problémát megoldani. Elvárást tűzött ki maga elé, és ezt rosszul kezelte. Bízom abban, hogy össze tudta szedni magát fejben. Jó lenne, hiszen nagy esélye van odaérni a pontszerző helyek valamelyikére, akár a dobogóra is.”

Amint arról beszámoltunk: hétfőn, a 63 kilogrammos Özbas Szofi ifjúsági olimpiai bajnok lett Buenos Aires-ben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy pihenhet. Mi több, nem is tud Argentínában maradni a játékok végéig, ugyanis utazik tovább a Bahama-szigetekre, hogy az „eggyel nagyobbak” között is bizonyítson.

„Szerintem óriási löketet ad Szofinak az olimpiai bajnoki cím. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni; neki az ifjúsági olimpia volt a legfontosabb versenye az idén, és vélhetően nagyon fáradt. A juniorkorosztály már magasabb szint. Az ellenfelei erősebbek, idősebbek és tapasztaltabbak, de ezt ő is tudja, tehát felszabadultan judózhat a vébén” − foglalja össze a mester.




Özbas Szofi (balról a második) néhány nappal az ifjúsági olimpia után
az "eggyel nagyobbak" között is jól szerepelne


Szófiában a +78 kilogrammos Szigetvári Mercédesz a dobogó legfelső fokára állhatott fel, akkor parádésan versenyzett. A szakember így nyilatkozott róla a kontinensviadal után: „Életében talán kétszer láttam ennyire összeszedetten küzdeni, hihetetlen volt, mindenkit ipponnal vert el.” Radics Attila szerint ha Szigetvári Mercédesz ugyanezt a fantasztikus formát tudja hozni a világbajnokságon is, akkor könnyen lehet, hogy érmet akasztanak a nyakába.

Összesen öt lány utazhat a Bahamákra. A már említett három hölgy mellett a Bulgáriában bronzérmes 78 kilós Tóth Fanni, valamint a 70 kilogrammos Balogh Sára is tatamira lép. A szövetségi edző elmondta: ha a női csapat egy érmet tudna szerezni, az hatalmas bravúr lenne.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU, Carlos Perreira
IJF, Gabriela Sabau)