Augusztus 28-ig hetvenhét magyar sportoló részvétele már biztos a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Az idén októberi korosztályos multisport-esemény nevezési határideje augusztus 31., a Magyar Ifjúsági Csapat létszáma kvótavisszaosztással még tovább bővülhet.




Sportágunkat a nők versenyében Özbas Szofi (63 kg, Ceglédi VSE), a férfiaknál pedig Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) képviseli majd. A magyar judosportnak már van mindhárom színű ifjúsági olimpiai éremből: 2010-ben Batizi Barbara (44 kg) ezüst-, Tóth Krisztián (81 kg) bronz-, 2014-ben Gercsák Szabina (63 kg) pedig aranyérmet szerzett, Sárecz Márton (66 kg) a legjobb tizenhat között búcsúzott.

Minden idők legnépesebb magyar sportolói csapata utazhat az alig több mint egy hónap múlva kezdődő ifjúsági olimpiára: a hetvenhét fiatal – köztük harmincöt fiú és negyvenkét leány – tizenkilenc sportágat képvisel.

Emlékeztetőül: az első, szingapúri játékokon 2010-ben tizennyolc sportágban ötvenegy, négy évvel később, a másodikon, Nancsingban tizenhat sportágban ötvenhét versenyzőnk mérkőzött a minél jobb eredményekért.

A kvalifikáció július 31-ig tartott. A nevezési időszak hivatalosan augusztus 31-én ér véget, addig esetleges kvótavisszaosztásnak köszönhetően lehetséges még a magyar csapat bővülése. Ilyen sportág lehet a tenisz, de a döntésre akár péntekig várni kell. Kvótavisszaosztásnak köszönhető például a fiú strandkézilabdázók mellett néhány atléta részvétele is.



Az argentin fővárosba jelen állás szerint tizenhat atléta, két birkózó, egy breaktáncos, két judós, négy kajak-kenus, egy karatés, négy kerékpáros, négy kosárlabdázó (lánycsapat), egy lovas, két öttusázó, egy sportlövő, tizennyolc strandkézilabdázó (fiú és lánycsapat), két strandröplabdázó, egy súlyemelő, két tollaslabdázó, két tornász, két triatlonista, nyolc úszó és négy vívó utazhat.

A korábbiakhoz képest újdonságot jelent a breaktánc, karate, a lovas, a strandkézi- és strandröplabda, továbbá a tollaslabda sportágak képviselőjének részvétele. Korábban szerepelt a játékokon magyar asztaliteniszező, evezős, íjász, ökölvívó és vitorlázó is; ezek a sportágak idén is a program részét képezik.

A harmadik nyári ifjúsági olimpia több mint négyezer sportoló részvételével tizenkét napon át tart majd október 6. és 18. között. A fiatalok harminckét sportágban, 286 versenyszám összesen 1250 érméért fognak megküzdeni.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: MOB
Fotó: EJU
Video: Utanpotlassport.hu)