Az ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi két súlycsoportot is feljebb lépett az idén. A Ceglédi VSE tizenhat esztendős judósa hasonló sikereket szeretne elérni 2018-ban is, azonban nem várt sérülés keresztezheti számításait. Az utanpotlassport.hu cikkéből kiderül súlycsoportváltásának oka, sérülésének súlyossága, de az írás kitér a fiatal judós idei terveire is.




Özbas Szofi már tavaly is remekelt a korosztályos világversenyeken. Először az ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet, majd a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) és az ifjúsági világbajnokságon állt fel a dobogó harmadik fokára. Az idén úgy döntött, hogy két súlycsoporttal is feljebb lép. Szofi tavaly az 52 kilogrammosok mezőnyében érte el sikereit, de 2018-ban muszáj volt váltania az 57 kilósok közé.

Amint kiderült, a fiatal lány új kategóriája nem szerepel az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia programjában, így érdemes volt elgondolkodnia edzőjével, Bíró Norberttel azon, hogy még eggyel feljebb méresse meg magát. Először május elején, a Kolozsváron rendezett ifjúsági Európa-kupán állt tatamira a 63 kilogrammosok versenyében. Szofi öt mérkőzést is megnyert, s így egyből felállt a dobogó legfelső fokára.




Mindössze két héttel a romániai viadal után Lengyelországba, Bielsko-Bialába utazott az ifjúsági válogatott, ugyancsak Európa-kupára. A fiatal lány itt is végighasított a mezőnyön, s aranyérmet szerzett. A döntőben viszont megsérült, egyik lábának jobb hüvelykujja alá fordult, s egy kis csont le is vált belőle.

Sérülés sohasem jön jól egy sportolónak, de Szofinak most különösen nem, mivel egy hónap múlva kezdődik Szarajevóban az ifjúsági Európa-bajnokság, amely a mindent eldöntő viadal lesz az olimpiai kvótaszerzést illetően. Bíró Norbert szerint a fiatal lány rendben lesz a bajnokságra.

„További egy-két hét pihentetéssel már viszonylag terhelhető lesz a lába is, el tud kezdeni küzdőgyakorlatokat csinálni, de természetesen nem végezhet még teljes értékű munkát – vélekedett Bíró Norbert. – Akár jól is elsülhet ez a kis pihenő, a sűrű versenyprogram után ugyanis szervezetének regenerációra van szüksége. Alkalmazkodnunk kell a helyzethez, módosítani kell a felkészülésen. Ennek ellenére semmi kétségem sincs afelől, hogy tökéletes formában lesz Szarajevóban.”

Szofi elmondta, hogy szeretne hasonló sikert elérni, mint a tavalyi, kaunasi kontinensviadalon, amelyről aranyéremmel tért haza:

„Nem lesz egyszerű dolgom, mert rettenetesen erősek a lányok ebben a kategóriában, érzem a különbséget. Szerencsére az európai élmezőnyt fel tudtam mérni a legutóbbi két Európa-kupán, de biztos mégsem lehetek a dolgomban. Elsődleges célom győzni Szarajevóban, ha az sikerül, akkor azzal együtt meglesz az ifjúsági olimpiai kvóta is.”

Judóban országonként egy fiú és egy lány kvalifikálhatja magát az ötkarikás játékokra. A Ceglédi VSE versenyzőjének két magyar lánynál kell jobban teljesítenie ahhoz, hogy megvehesse a repülőjegyét Argentínába: a 48 kilogrammos Kardos Tímeánál és a tavaly ifjúsági világbajnok, 57 kilós Varga Brigittánál. Jelenleg Szofi van jobb helyzetben, hiszen mindkettejüknél több pontot szerzett az idei viadalokon, azonban a szarajevói kontinensviadal dönt el mindent.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU)