Az idén két ötödik helyet szerzett Grand Slam- és Grand Prix-versenyen Gercsák Szabina, aki hétvégén egy alacsonyabb kategóriás European Openen indul Madridban. A jelszó: szőnyegbiztonság!




Párizs, Jekatyerinburg, Antalya és Tel-Aviv után a hétvégén a spanyol fővárosban lép szőnyegre Gercsák Szabina. A madridi European Open az olimpiai kvalifikációs sorozat része, igaz, alacsonyabb pontszámot ad, mint mondjuk egy Grand Prix- vagy Grand Slam-viadal, de nem is a pontok miatt döntött az indulás mellett a miskolci sportoló, sokkal inkább azért, hogy visszaszerezze a kiegyensúlyozottságot a tatamin.

„Négy nagyobb versenyem volt az idén, de a tel-avivi Európa-bajnokság rádöbbentett arra, hogy idén valami hiányzik belőlem. Az első forduló előtt általában rettenetesen izgulok, ami abból is adódhat, hogy kevesebb versenyen indulok, mint korábban, amikor ifjúságiként versenyeztem fel magasabb korosztályba, így most mindenképpen arra kell törekednünk, hogy több versenyen induljak és visszaszerezzem a szőnyegbiztonságot” – magyarázta a 70 kilogrammban szereplő Gercsák Szabina, aki hozzátette: az idén sokat változott a felkészülése, hiszen januártól külön erőnléti edzővel dolgozik együtt.

„Egyszerűen hozzá kell erősödnöm a női mezőnyhöz, így a fizikális felkészítésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, de úgy érzem, jó úton haladok, csak meg kell várni, hogy ennek a változtatásnak a versenyen is legyen eredménye” – folytatta a versenyző, aki szerint ilyenkor türelmesnek lenni a legnehezebb, egy-egy kudarcélmény ugyanis rendesen vissza tudja vetni az embert.




„Nagyon nehéz a felnőtt korosztályba átlépni, felvenni azt a ritmust, megélni azt az erősséget – mondta a még mindig U23-as korú Gercsák, akinek a felnőtt világbajnokság mellett az őszi fő programja a győri U23-as Európa-bajnokság lesz. A versenyek mellett sok-sok nemzetközi edzőtáborban vesz majd részt az előrelépés érdekében: július elején Spanyolországban, majd Hollandiában tréningezik, hogy minél több értékelhető, hasznos küzdelme legyen edzéskörülmények között.

„Fontos, hogy olyan közegben készülhessek, ahol több hetven kilós van, és minőségi partnereket találunk, mert az viszi előre az embert az úton. Hogy a tokiói kvalifikációs sorozatra miként gondolok? Semmiféleképpen sem szeretnék úgy hozzáállni, mint a riói olimpia előtt, amiről éppen lecsúsztam. Most inkább úgy készülök, hogy mindig csak az előttem álló versenyre, a következő feladatra koncentrálok, és ha sikerül kvalifikálnom Tokióra, rettentően boldog leszek.”


Nem esett messze a labda…

Bár az edzések mellett sok minden nem fér bele Gercsák Szabina huszonnégy órájába, egy, a Facebook-oldalán posztolt meglepő kis videó azt mutatja, vannak kivételek: a kiváló judós ugyanis focistákat meghazudtolóan dekázgat a grundon.



„Ha szabadidőm van, azt a családommal és a kutyáimmal töltöm, ezt a videót is a tesóm rögzítette, akivel lementünk focizni egy kicsit. Nem tagadom, régen én is gondolkoztam azon, hogy labdarúgó legyek, aztán rájöttem, hogy a judo sokkal jobb sportág” – mondta Gercsák Szabina, akinek a judo mellett a jégkorong a kedvenc sportága – miskolciként mi más is lehetne?!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Megjelent a Nemzeti Sportban
Lipiczky Ágnes írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
MJSZ)