A Honvédelmi Sportszövetség alapító szervezete, a Magyar Judo Szövetség első alkalommal rendezte meg az Esélyegyenlőségi Nemzetközi Judo Kupát.




A Ceglédi Judo Központban 152 judoka lépett tatamira, érkeztek gyerekek a határon túlról, Tenkéről és Nagyváradról is. A szervezők kisebb létszámra számítottak, de az ország minden pontjáról nekiindultak a kisebb-nagyobb klubok, hogy ott legyenek a jó hangulatú és komoly üzenettel bíró viadalon. Nem bánták meg, ráadásul jelenlétükkel akarva akaratlanul is részesei voltak a nemes kezdeményezés indulásának.



Bárkivel is társalogtunk a sportágfejlesztési program keretében felépült impozáns Ceglédi Judo Központban vasárnap, mindenki a barátságról beszélt nekünk. A judo közösségformáló erejéről, a sportág önfegyelmet és az egymás iránti tisztelet kialakulását elősegítő jellegéről. Ez nem lehet véletlen, és az sem, hogy a Magyar Judo Szövetség – a nemzetközi szövetség támogatása mellett – komolyan gondolja a sportág bázisának kiszélesítését, a hátrányos helyzetű fiatalok integrációját a sport világába. A judo ugyanis kiváló eszköz a falak lebontásához, a lehetőségek megnyitásához, a kiteljesedés biztosításához.




Ezt emelte ki a ceglédi verseny megnyitóján Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke is.

„Magyarország az egyik legsikeresebben hajtja végre azt az iskolai judo világprogramot, amit a nemzetközi szövetség néhány éve indított, és ami több mint hetven országban működik. Nagyon örülök a kezdeményezésnek, ami bizonyítja, hogy a judo mindenki számára elérhető, és a hátrányosabb helyzetű gyermekek számára is egy kitörési lehetőség. Örülök, hogy ebben a kitűnő csarnokban rendezik a versenyt, végigkísértem a felépülését, támogattuk is felszerelésekkel, mint ahogyan az iskolai programot is. A honvédelmi judoprogramokat is támogatni fogjuk, több mint ötven országban kötöttünk már együttműködési megállapodásokat a honvédelmi minisztériumokkal. A judo megtanítja a fegyelmet, a tiszteletet és a barátságok ápolását, szerintem a közösségformálás egyik legjobb eszköze, amely a szociális és integrációs stratégiák része is lehet. Támogatjuk a judoszövetség roma integrációs programját is, határon innen és túl.”




Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke azt mondta, meglepődött, hogy tényleg mennyire intenzíven jelen van a judo a legkisebb települések iskoláiban is, a szövetség korábban meghirdetett programja tehát tökéletesen működik.

„A célunk az volt, hogy Magyarországon először egy olyan esélyegyenlőségi judoversenyt rendezzünk, összekötve a Honvédelmi Sportszövetség programjaival, amely egy előremutató, jövőbeni képet tud vázolni, és amit később is szeretnénk folytatni, formálni. A Honvédelmi Sportszövetség programja, miszerint minden járásban legyen egy olyan sportközpont, amiben a gyerekek tudnak térítésmentesen sportolni, nekünk nagyon fontos. Most is látszik, hány száz hátrányos helyzetű judós van az országban, nekik szeretnénk segíteni, hogy a sporton keresztül sikerüljön nekik felzárkózni. Meglepődtünk a verseny szervezésekor, kisebb létszámra számítottunk, de kiderültek azok a rejtett titkok, amiről mi nem feltétlenül tudunk. Kis falvakban, településeken vagyunk ott az iskolai judoprogrammal, és most látszik, mennyire erős ez a jelenlét.”




A rendezvényt, amelyen a 10 évnél fiatalabbak játékos vetélkedőjén 56 (Európa-bajnokunk, Hadfi Dániel tartott a kicsiknek foglalkozást), a diák és serdülő korosztályban 96 judoka lépett tatamira, a Honvédelmi Sportszövetség is támogatta. dr. Nébald György, a szervezet elnöke nagyon örült a magas létszámnak.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a Honvédelmi Sportszövetség jelen legyen ezeken az eseményeken. Ez is egy olyan verseny, amelyen nagyon sok gyerek és szülő vesz részt, családok szeretik meg itt a sportot, a sporttevékenységet, elköteleződnek. Bízom benne, hogy a gyerekeknél egy élethosszig tartó motivációt jelent, hogy már ilyen fiatalon elkezdenek sportolni. A mostani egy nagyon jó kezdeményezés, a judo éppen az a sport, ahol egyébként is érvényesülhet az esélyegyenlőség. A szabályok mellett már az első lépésekként az egymás iránti tiszteletet tanulják meg a gyerekek. Öröm nézni, hogy roma származású vagy épp fogyatékos sportolók együtt versenyeznek és mellette barátkoznak a többiekkel, ráadásul itt, Cegléden, ahol nagy hagyományai vannak a judosportnak.”

Bizony, ott volt például a vasárnapi versenyen a város olimpiai ezüstérmes judósa, Ungvári Miklós is, aki követendőnek találja az esélyegyenlőséget célzó programot.

„Az indulók létszáma is azt bizonyítja, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés, mind a magyar, mind a nemzetközi szövetség részéről. Tudom, hogy mennyit jelent egy gyermeknek az esély. Én tízgyermekes családból származom, emlékszem, milyen volt az első, használt judogimat megkapni, vártam rá hét-nyolc hónapot, aztán, mikor megkaptam, egész éjjel abban aludtam. Ezeknek a gyerekeknek már most van egy kiugrási lehetőségük, már azzal, hogy egy ilyen szép csarnokban versenyezhetnek.”

Az eseményen egyébként a Speciális Olimpia Szövetség judocsapata is bemutatót tartott, amely szép és emelkedett pillanata volt az 1. Esélyegyenlőség Nemzetközi Judo Kupának, amelynek rangját emelte, hogy fővédnöke dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, védnöke pedig Kathy-Horváth Lajos hegedűművész volt.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Honvédelmi Sportszövetség)