Az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta és a korosztályos Európa-bajnok, vb-harmadik Özbas Szofi immár egy súlycsoportban, az 57 kilogrammosok mezőnyében lép tatamira a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai kvótáért. Nagy csata várható kettejük között, s erről a leányok vezetőedzője, Bejczi Zsuzsanna is beszélt.




Varga Brigitta a világbajnoki dobogó tetején


Varga Brigitta (KSI SE) tavaly korosztályos világbajnok lett a 48 kilogrammosok között, Özbas Szofi (Ceglédi VSE) pedig aranyérmet szerzett 52 kilóban az U18-as Európa-bajnokságon, a vb-n pedig a dobogó harmadik fokára állt fel. Az idén egyértelműen mindkét hölgy célkeresztjében a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia áll, amelyre nemenként és országonként egy-egy versenyző szerezhet kvótát.

Nagy meglepetésre a két legütőképesebb magyar ifjúsági leány judós immár egy súlycsoportban küzd meg az argentínai repülőjegyért, méghozzá az 57 kilogrammosok mezőnyében. A két fiatal vasárnap a kolozsvári U18-as Európa-kupán mérette meg magát, itt azonban nem ugyanabban a súlycsoportban küzdöttek, Varga Brigitta az 57 kilósok között a kilencedik helyen zárt, Özbas Szofi pedig megnyerte a 63 kilogrammosok küzdelmeit.




Kolozsváron Özbas Szofi (balról a második) aranyérmet szerzett


Bejczi Zsuzsanna, az ifjúsági leányválogatott szakágvezetője – még a küzdelmek előtt – meg is indokolta a lépést: „Több szempontból is érdekes a kolozsvári viadal. Szofi azért indul az eggyel nagyobbak között, mert az ifjúsági olimpián nem szerepel az ötvenhét kiló, csak a hatvanhárom. Jó szintfelmérő, hol is tart jelenleg ebben a kategóriában. Brigivel más a helyzet, mivel eddig sérüléssel bajlódott. Neki ugyanúgy fel kell mérnie magát, de egyelőre csak az ötvenhét kilósok között.”

Bejczi Zsuzsa arról is beszélt, hogy nincs nagy jelentősége a kolozsvári versenynek a kvótát illetően. „Nem ezen a hétvégén kell eldőlnie az olimpiai részvételnek, ezért nem indokolt, hogy ugyanabban a súlycsoportban induljanak. Az Európa-bajnokságon majd kiderül minden. Úgy vélem, mindkettejüknek jó esélye van az éremre. A kérdés csupán az, hogy ki végez előrébb.”

A szakágvezető elmondta, mi a két lány legnagyobb erőssége: „Brigi rendkívül jó harcos. Bárkinek nekimegy, senkitől sem riad vissza. Azt gondolom, ez teszi őt kiemelkedő judóssá. Ugyanez elmondható Szofiról is, aki fejben is nagyon erős, s emellett maradéktalanul betartja az edzői utasításokat.”

A mester szerint az dönt majd, hogy melyikük ütőképesebb a nemzetközi mezőnyben. Hozzátette: e tekintetben jelenleg Özbas Szofi áll jobban, de bármi megtörténhet még.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Daniel Oprescu)