Május 6-án vasárnap a Ceglédi Judo Központban került sor az első Esélyegyenlőségi Nemzetközi Judo Kupára, amelyen Magyarországról és a határon túlról százötvenkét judoka lépett tatamira.




A különleges eseményre Dr. Tóth László MJSZ elnök meghívását elfogadta többek között Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke; Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár; Dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is, az Esélyegyenlőségi Nemzetközi Judo Kupa fővédnöke Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár volt
, védnöke pedig Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, Magyarország Kiváló Művésze. A kicsiknek játékos edzést tartott az Európa-bajnok Hadfi Dániel, a csöppségek a példaképek közül személyesen találkozhattak az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóssal is.




„Valójában sokkal kisebb létszámra számítottunk, de az eseménynek hamar híre ment – mondta Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. – Ez egy alulról induló kezdeményezés, amelyet a judoprogramunkban sikeresen működő apró településekről indítottak. Fontos számunkra, hogy a külhoni területekről származó, illetve hátrányos helyzetű gyermekek integrálódását a sporttal, a judóval segítsük elő.




A mi sportágunkban minden gyermek számára sportolási lehetőséget biztosítunk, legyen akár roma származású, akár gyengénlátó vagy speciális nevelési igényű, hiszen meggyőződésünk, hogy a judoval valamennyiüknek nagyon sokat tudunk segíteni. Szeretnénk, ha ennek a rendezvénynek folytatása lenne, nem csak Magyarországon, hanem a Nemzetközi Judo Szövetség más tagországaiban is.




„Az IJF néhány évvel ezelőtt indította el iskolai világprogramját, amelynek egyik legsikeresebb szereplője Magyarország. Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, hiszen nagyszerű példáját szolgáltatja annak, hogy a judo minden ember számára egyformán elérhető, s a judo a hátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, emberek számára is kitörési lehetőséget biztosít“ – vélekedett Marius Vizer, az IJF elnöke.




Az ünnepélyes megnyitó után a Speciális Olimpia Szövetség judocsapata tartott emlékezetes bemutatót, majd megkezdődtek a küzdelmek. A tíz évnél fiatalabbak játékos vetélkedőjén 56, a diák és serdülő korcsoportos küzdelmekben pedig 96 judoka lépett tatamira a Sportágfejlesztési program keretében megépült Ceglédi Judo Központban.




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Fotó: MJSZ, Simon Csaba)