Szépek, céltudatosak, ráadásul mind-mind kiemelkedőek saját munkájukban – a Blikk nőnap alkalmából mutatott be három hölgyet, akik nőkkel kapcsolatos tévhiteket döntöttek meg, hiszen olyan szakterületen tudtak érvényesülni, amelyeken zömmel férfiak dolgoznak: Bacsu Margaréta (23), Gyöngyösi Diána (40) és Bene Henrietta (26) judo-oktatóként, pilótaként, illetve mozdonyvezetőként dolgoznak a mindennapokban, és persze, munkájuk mellett tökéletesen megélik nőiességüket is.




Margaréta már nemzetközi judoversenyeken is tagja volt a bírói csapatnak. "A magyar bírói csapat tagja lehettem két Grand Prix-n és a világbajnokságon, de nem láttunk el szőnyegbírói feladatot, csak kameránál és judogi-, illetve doppingkontrollnál voltam" – fűzi hozzá Margaréta.

A kemény sportoló mögött azonban ott a nő, aki nem egy pasit lepett már meg nem mindennapi szakmájával.

„Amikor randevúkon elmondtam, hogy judoedző vagyok, általában mindenkinek megremegett a szempillája, mert nem nézték ki belőlem. Félni azonban sosem féltek, mert higgadt vagyok” – summázta Gréti, aki már hetven gyermeket oktatott.

Makai Gábor pszichológus szerint már nem létezik tipikus férfi vagy női munka, így nem meglepő, hogy a hölgyek olyan szakmákat is választanak, amelyekben korábban csak férfiak dolgoztak.

„Minden nő el tudja dönteni, hogy az ő személyiségéhez milyen munka a megfelelő. Persze, napjainkban is sok férfitől hallani, hogy ez nem neked való munka” – vélekedett a pszichológus.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének társelnöke szintén úgy látja: az akadályok elhárultak, ma már senki sem néz furcsán egy hölgyre, ha például mérnöki pályán vagy épp mozdonyvezetőként dolgozik, holott régen ez fura lehetett.

„A lehetőség már minden nőnek adott, hiszen európai szinten kitágult a piac, ráadásul az emberek gondolkodása is megváltozott” – mondta a szakember.

A cikk folytatása megtekinthető a Blikkben: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Blikk
Fotó: Isza Ferenc)