Az utanpotlassport.hu az év jelentősebb judoversenyeit összegző írásából kiderül, hogy az idei ifjúsági korosztályban rejtőzhet a magyar judo következő nagy sikercsapata.




Varga Brigitta (balról a második) ifjúsági világbajnokságot nyert


Magyar korosztályos judosikerektől volt hangos a 2017-es esztendő, hiányérzetünk csak amiatt lehet, hogy a remek szereplés nagyrészt az ifjúsági korú versenyzőknek köszönhető, a juniorok és az U23-asok visszafogottabb évet zártak a nemzetközi küzdőtereken.

Ifjúsági, azaz U18-as válogatottunk kétségkívül parádés éves tudhat maga mögött. A Kaunasban megrendezett Eb-n egyéniben egy arany- és három ezüstérmet nyert, a fiúk pedig a csapatversenyben szállítottak újabb ezüstöt, megismételve az egy évvel azelőtti bravúrjukat. A válogatott az egyéni éremtáblázat hetedik helyén zárt, ami egészen szenzációs eredmény.




Özbas Szofi (balról a második) az Eb-dobogón


A győri EYOF-on egyéniben három arany, két ezüst és négy bronz volt a termés, amelyhez a fiúcsapat is hozzátett egy bronzérmet. A Santiago de Chilében lebonyolított világbajnokságon pedig egy arany és három bronz került a gyűjteménybe.

Győzteseink neve álljon itt külön is: ifjúsági Európa-bajnok lett Özbas Szofi, EYOF-ot nyert Feczkó Csanád, Szeredás Botond és Sipőcz Richárd, ifjúsági világbajnoki címet pedig Varga Brigitta. Hárman triplázni tudtak, azaz mindhárom nyári világversenyen dobogóra álltak: Feczkó Csanád (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz), Özbas Szofi (1 arany, 2 bronz) és Tóth Benedek (2 ezüst, 1 bronz) igazán kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Nem mellesleg Szofi ebben a korosztályban az első magyar Eb-aranyat nyerte a lányok között Gercsák Szabina 2013-as tallinni sikere óta, Varga Brigitta személyében pedig az első magyar ifjúsági világbajnokot köszönthettük.




Szigetvári Mercédesz (jobbról) a junior Eb-dobogón


A junior, vagyis az U20-as korosztály Mariborban megrendezett Európa-bajnokságán Szigetvári Mercédesz bronzérmet nyert, a világbajnokság azonban már magyar érem nélkül zárult. Igaz, több fiatal, köztük Szigetvári Mercédesz sem utazhatott el Zágrábba sérülés miatt. Ez a korosztály megérezte az idén kiöregedett, hosszú évek óta sikert sikerre halmozó Gercsák Szabina és Pupp Réka hiányát, mögöttük bizony támadt némi űr, de az ifjúságiak remeklését látva csupán átmeneti ez az időszak.




Gercsák Szabina (jobbról) az U23-as Európa-bajnokságon nyert bronzérmet


A Podgoricában lebonyolított U23-as Európa-bajnokságon az említett Gercsák Szabina megszerezte saját maga tizedik világversenyes érmét: a miskolci kiválóság két U23-as Eb-győzelem után ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Kiemelkedik még a magyarok közül Özbas Szofi szereplése, aki ifjúsági korúként nála négy-hat évvel idősebbek ellen küzdve szerezte meg az értékes ötödik helyet, mintegy alátámasztva, amit fent írtunk a hamarosan a juniorok közé berobbanó fiatalokról.

A nemzetközi versenyszezon a Győrben megrendezett ifjúsági Európa Kupa-viadallal zárult, Magyarország először látta vendégül ezt a sorozatot. Az EYOF után ismét hazai tatamin versenyző magyarok hat arany-, három ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Lakner Gábor írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Carlos Ferreira)