Október végi judohír, hogy külön férfi és női szövetségi edző kezébe került a válogatottfelkészülés irányítása, ám csak e hét szerda óta hivatalos az erről szóló elnökségi döntés.




Dr. Tóth László (jobbról), Battulga Khaltma mongol elnök és Dr. Simicskó István
honvédelmi miniszter társaságában a budapesti világbajnokság megnyitóján


Ennek oka a sportág berkein belüli, a jogi érvényességet firtató ellentábor és az októberi ülés több helyen megszakadó hangfelvétele. A kettő között elvileg nincs összefüggés, Dr. Tóth László, a honi szövetség elnöke legalábbis így magyarázta a helyzetet:

„A kinevezéssel kapcsolatban fölmerültek olyan jogi részletek, amelyeket szerettünk volna tisztázni, mivel az októberi elnökségi ülésen a hangfelvétel egy része nem úgy készült el, ahogyan kellett volna, azaz elromlott a hangrögzítő. És mivel pont ez és más dolgok is kimaradtak, szerettük volna még egyszer megerősítve tudatosítani, hogy ez az elnökség határozott elképzelése.”

A pontos felállás: Toncs Péter a női, Pánczél Gábor a férfiszövetség edzője, munkájukat főtanácsadóként segíti a japán válogatott korábbi trénere, Micutosi Nandzso, hasonlóan a szakágvezető és sportigazgató Nagy Andráshoz.




Toncs Péter


Az előterjesztést ezúttal nyolc igen és négy nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el, ami azért mutatja: nem teljes az egység. Például azért, mert akadhat, aki úgy látja, a honvédos Toncs Péter és a KSI-s Pánczél Gábor elkötelezett lehet a klubja iránt. Dr. Tóth László elárulta: van olyan a most kinevezettek között, akivel neki is voltak korábban személyes ellentétei. „A sérelmeket félretettem, és erre szólítottam föl mindenkit, kötelező jelleggel, hogy álljon be a sorba” – jelentette ki.

„Természetesen tudom, hogy nem mindenki elégedett ezzel, mert vannak, akiknek az önös érdekeik nem tudnak most olyan módon megnyilvánulni, mint korábban. Itt most együtt kell dolgozni, össze kell fogni.”

Az elnök ezzel arra is utalt, hogy az egyik legfőbb változás folyományaként az eddigi heti egy helyett három keretedzéssel kell számolniuk a válogatottaknak. Igaz, ezt a sportág egyetlen hazai olimpiai bajnoka, a szövetség kommunikációs és médiaalelnöke, Dr. Kovács Antal is kritikával illette: „A struktúraváltoztatással egyetértek, de kérem, ne essünk a ló túlsó oldalára: ami a nyolcvanas években volt, hogy mindenkinek együtt kellett teljesen dolgoznia, azt ne akarjuk újra” – olvasható tőle „a hangfelvétel itt megszakad” megjelölést kétszer tartalmazó októberi ülés jegyzőkönyvében.

Ám az, hogy a vezetőség nem erőlteti hosszú távon az elképzeléseit, azt igazolja, hogy a kinevezettek vállalták: az áprilisi Európa-bajnokság után értékelik, hol tartanak, s akár visszaadják megbízatásukat.




Pánczél Gábor


Amint Dr. Tóth László elmondta, az érem nélküli riói olimpia után kérték a szakmát, hogy álljanak elő egy épkézláb ötlettel, amellyel hatékonyabb lehet a felkészülés a tokiói játékokra. Az idén nyári budapesti vb előtt még nem akartak belenyúlni drasztikusan a rendszerbe, ám az újabb érem nélküli világverseny után elfogyott a türelem.

„Az elnökség úgy döntött, magához vonja a kezdeményezést, és az elnöki tanácsadó Nagysolymosi Sándor (az 1984-es olimpia helyetti Barátság verseny aranyérmese – a szerk.) javaslatára fogadtuk el a megszavazott javaslatot – vázolta. – Nem volt más lehetőség. Tudjuk, ha nem szedjük össze magunkat, a világ elrohan mellettünk.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Magyar Nemzet
Radványi Benedek írása
Fotó: MJSZ, Horváth György)