A montenegrói főváros, Podgorica adott otthont az U23-as Európa-bajnokságnak, amelyen harmadik helyezést szerzett Gercsák Szabina, a Miskolci Judo Club 70 kilóban versenyző kiválósága.



Kihúzhatja magát
– Természetesen most is az aranyéremért mentem, hiszen korábban már kétszer diadalmaskodtam ebben a korcsoportban – mondta az Eszak.hu-nak a judoka nem sokkal hazaérkezése után. – A sorsolásom feljogosított a legszebb reményekre, az első meccsemen azonban a bírók nem úgy látták az egyik dobásomat, ahogyan én, ennek következtében a dobogó harmadik fokán kötöttem ki. Úgy látszik, hogy a 2017-es év bronzosként kerül pályafutásomba, bármin indultam, mindig ennél kötöttem ki. Most, meglehetősen fáradtan viszont nem töprengek ezen, majd jövőre igyekszem fényesíteni a mérlegemet. Egyébként sincs okom a kesergésre, hiszen a kontinensviadalon egyedüli magyarként kapaszkodtam fel az emelvényre, mondták is nekem a szakvezetők, hogy nyugodtan húzzam ki magam.

A huszonegy esztendős Gercsák Szabina pályafutásának tizenkettedik Eb-érmét harcolta ki, eddig egyéniben tízszer, csapatban pedig kétszer ünnepelhetett a díjkiosztó ceremóniákon, és a felsorolásnak valószínűleg nem értünk a végére, hiszen még jövőre is indulhat ebben a csoportban, ráadásul az európai élmezőny „valahol” Magyarországon csap majd össze.

– Nekem, mint aki hajszállal maradt le a riói olimpiáról, kizárólag előre kell néznem – folytatta az MJC válogatottja. – A 2018-as év már Tokióról szól majd, ugyanis megkezdődik a nagyon hosszú kvalifikációs menetelés Japánért, ahol sokszor volt alkalmam megfordulni. A 2020-as ötkarikás viadalnak mindent alárendelek, egyszerűen mennem kell majd Ázsiába, akkor leszek huszonnégy éves és sokak szerint cselgáncsban ez a legérettebb kor. Arra vágyom, hogy a jövő esztendőm jól sikerüljön, és ha így lesz, akkor 2019-ben nem kell majd versenyről versenyre rohangálnom, mint a brazíliai viadal előtt.

A szőnyegen kívül
Természetesen ott volt Podgoricában Flórusz János, Gercsák Szabina mestere, aki így értékelte a „szomszédban” tartott eseményt:
– Érmet vártunk az Eb-től, ez össze is jött. Tanítványom kiemeltként kezdett, első mérkőzésén ippont dobott az osztrák lányon, de ezt nem adták meg, mondván szőnyegen kívül volt az akciója, így nem lett belőle semmi. Ezért lett végül „csak” harmadik, hiszen a következő két riválisát – akik képzettebbek az osztrák sportolótól – szépen elintézte. Ha őszinte akarok lenni, a sportban ez pedig kötelező, akkor elárulom, hogy csalódott voltam, miként Szabina is, de reklamálni utólag nem lehet és ez ebben az olykor annyira szubjektív műfajban sem kifizetődő. Jövőre is lesz még U23-as Európa-bajnokság, akkor összejöhet a harmadik aranyérme.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Eszak.hu
Kolodzey Tamás írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)