Köztudott a honvédelmi miniszterről, hogy aktívan sportol, de aki ötödik instruktori fokozatú harcművész, annak ez nem pusztán sport, hanem szenvedély – vagy valami más…? Lehet ez példa a katonák számára?



– Gyermekkoromtól kezdve lételemem a mozgás, a sportok iránti vonzalom, így egészen kisgyermekkorom óta aktívan sportolok. A Wing Tsun kungfuval nagyjából húsz évvel ezelőtt ismerkedtem meg, tavaly pedig megszereztem az ötödik dan mesterfokozatomat is – kezdi válaszát személyes élményekből merítve Simicskó István.

Harcművészek mundérban
– Számomra a kungfu nemcsak sport – osztja meg érzéseit, gondolatait a miniszter –, hanem hitvallás: a Budo, vagyis a harc útja olyan életforma, amelyet áthat az önfejlesztés képessége, a hagyományok tisztelete, párosulva az önfegyelemmel és a fizikai erőn a testi és szellemi kondíción alapuló önvédelmi képességgel. Hiszem, hogy aki rendszeresen sportol, az nem csak a testét tartja karban, hanem a lelkét is, ami kihat a munkavégzésére és emberi kapcsolataira egyaránt.

– A közelharc oktatása és magas szintű művelése katonai berkekben nem új keletű dolog, hagyománya hosszú évtizedekre vezethető vissza. Ezt jól példázza, hogy a Magyar Honvédség olyan kiemelkedő, harcművészetekben jártas személyiségekkel büszkélkedhet, mint Furkó Kálmán nyugállományú ezredes, a legendás kiképzőtiszt, a kyokushinkai immáron nyolcadik danos mestere, Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, vagy a judo kiváló művelője, az ötödik danos Eleki Zoltán alezredes, de sorolhatnám még azon aktív katonák sorát is, akik jeleskednek a közelharc valamelyik ágában.



– A katonák kiképzésének is egyik meghatározó és markáns eleme az önvédelmi képzés, hiszen számukra különösen fontos, hogy adott helyzetben cselekvőképesek legyenek, azaz meg tudják védeni magukat és a társaikat, és ha kell, akár élő fegyverként funkcionáljanak.

– Ezért a mai napig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy honvédeink a folyamatos kiképzés és magas szintű felkészítés révén önfegyelmet gyakorló, jól felkészült szakemberekké váljanak. A befektetett munkát mi sem mutatja jobban, mint hogy megannyi katonánk szerepel kiválóan a különböző küzdősportágazatok hazai és nemzetközi sporteseményein.

Honvédelmi Sportszövetség
– A honvédelemhez köthető sportágak terén a fiatalabb korosztály figyelmét is fel kívánjuk kelteni. Az Önkéntes Tartalékos Rendszer megújításával, az újonnan alakult Honvédelmi Sportszövetség szakmai tevékenységén keresztül egy olyan folyamatot indítottunk el, amely pontosan a katonasághoz, honvédséghez, a honvédelemhez köthető sportágakat öleli fel, és amelybe természetesen beletartozik a küzdősportok világa is – avat a koncepcióba Simicskó István.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Szon.hu
Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)