A magyar judo utánpótlás kiemelkedő alakja, Gercsák Szabina a budapesti felnőtt-világbajnokságon – bravúros győzelem után – kikapott francia ellenfelétől, és kiesett. Nem tragédia. Inkább a nyerő felnőttversenyzővé válás egyik kötelező, fájó lépcsőfoka.




A junior-világbajnok és Eb-bronzérmes Gercsák Szabina a budapesti felnőtt-vb második fordulójában leszorítással, ipponal kikapott a francia Marie Eve Gahiétől, az idei Eb bronzérmesétől, a világranglista ötödik helyezettjétől….

Az első megállapításom Szabináról: szép leány. És nagyon sikeres. Alkalmas arra, hogy sok fiatalt vonzzon a sportágba, már a külsejével is. A lehengerlő utánpótlássikerei pedig egyenesen példaképpé emelték, joggal.

Korosztályt, ráadásul súlycsoportot is váltott. Az új kategóriában, a 70 kilogrammban, pláne az ott már harcedzett riválisokkal megküzdeni nem gyerekjáték. De már ott is csipegetett a siker fájáról.

Most, a budapesti vb első meccsén úgy nézett ki, hogy a Hell Miskolci Judo Club huszonegy éves versenyzője folytatja a robogást. A kazah Ázsia-bajnok, Zere Bektaszkijzij ellen fantasztikusat produkált: négy vazarit dobott rajta (ahogy mondani szokás: annyi még gombócból is sok). A korábbi szabályok szerint már régen vége lett volna a meccsnek, hiszen akkor a második után a vezetőbíró kimondta volna a bűvös ítéletet: vazari-avazate-ippon, vagyis azt, hogy a második „vaza” az elsővel együtt ippont ér…

De hát most ma van.

Szabina második, vesztes meccsét nem szeretném túlrészletezni. A tény ugyanis tény: legyőzte őt a francia Marie Eve Gahie. Pedig a csata biztatóan kezdődött. Nyuvasztották egymást rendesen. Gahié mögélépés után ledöntötte a magyart, ami elméletileg vazarit ért, de a bírók a videókontroll után visszavonták a pontot.

A leányunk az ellenfél belsőcombdobás-kísérletét még hárította, csakhogy egyre inkább fáradni látszott. Főleg fejben. És huszonnégy másodperccel a vége előtt a francia leszorította. Ippon…

De hát mi történt? A miskolci leány a következőket mondta az m4sport riporterének: erősebb volt az ellenfél, és a sorsdöntő mozzanatot megelőző kihagyás következtében nem volt más teendője, mint hogy „belefeküdt” a leszorításba, kiutat ugyanis nem talált. A másik fontos megállapítása: nem volt fáradt, csak túlizgulta a mérkőzést.

Azért a következő volt a leglényegesebb. „Mindenkinek nagyon és igazán őszintén köszönöm, aki Miskolcról is eljött, hogy biztasson. De engem zavart, kicsit meg is bénított a nyomás.”

Mit lehet erre mondani?

Csak azt, hogy a felnőttversenyzővé válás folyamata ennyire bonyolult, a jelek szerint még az utánpótláskorú zseniknek is. És Szabina újabb támpontokkal állt elő, hogy mennyi mindenre kell figyelni… Vigyázni!

Mert Gercsák Szabina semmit nem vesztett a hamvaskori értékeiből azzal, hogy a felnőtt-világbajnokságon kikapott egy, momentán magasabban jegyzett ellenféltől.

Személy szerint azt kívánom neki, hogy a francia vetélytárstól a tokiói olimpia döntőjében vegyen revansot. Mert a mostani botlásnak amúgy tényleg nincs nagy jelentősége.

A ma már csak ritkán idézett közmondás szerint „a kutya ugat, a karaván halad”. Tényleg nincs ok pánikolni.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Szekeres István írása
Fotó: MJSZ, Horváth György)