A magyar judo alapítójának, Szaszaki Kicsiszaburónak három leszármazottja is Magyarországra látogatott a budapesti SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG alkalmából. Budapestre érkezett Nagamija Tacuo, Szaszaki mester unokája, és két dédunokája, Nagamija Maszahiko és Nagamija Toru, mindhárman a vb díszvendégei.




Szaszaki Kicsiszaburo mester 1906-ban írt könyvének 2005-ben történt felkutatásáért, és az ebből származó eseménysorozat elindításáért Nagamija Sodzsi japán fizikus professzort a világbajnokság alkalmából Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke az IJF aranyérmével, Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke pedig Kano Dzsigoro, a modern 
judo alapítójának herendi porcelánból készült szobrával tüntette ki.

A professzor méltatásában elhangzott: munkája során derült fény arra, hogy Szaszaki Kicsiszaburo 1906-os budapesti judo oktató tevékenysége, valamint az általa 1907-ben kiadott „Djudo“ című könyv a világon először exportálta a Kano Dzsigoro által alapított modern judo rendszerét Japánon kívülre, azaz ismereteink szerint a modern judo szisztematikus bemutatása a világon Magyarországon történt. Ezt jól dokumentálja Szaszaki mester Budapesten 1907-ben kiadott könyve, amely a modern judo rendszerét részletesen taglalja, a máshol korábban leírt trükkökre figyelmet nem pazarolva.




A kitüntetést édesapja nevében, annak távollétében Nagamija Maszahiko, Nagamija Sodzsi professzor fia vette át, aki a kitüntetés alkalmából bejelentette: édesapja elhatározta a Szaszaki Kicsiszaburo Alapítvány létrehozását, és felolvasta édesapja szándéknyilatkozatát az Alapítvány céljairól, valamint édesapja nevében köszönetet mondott valamennyi segítőjének, kiemelten kitüntetőinek, Marius Vizernek és Dr. Tóth Lászlónak.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017)