Az ifjúsági korosztály legjobb judósaira három világverseny vár a nyáron. A válogatott tagjainak többsége triplázik: tatamira lép az Európa- és a világbajnokságon, valamint az EYOF-on is.




Bíró Norbert erős fiúcsapatot vezethet


Alig két hét van hátra az ifjúsági Európa-bajnokság rajtjáig, amelynek az idén a litvániai Kaunas ad otthont. A magyar válogatott gőzerővel készül a megméretésre, a héten például Mátraházán edzőtáborozott. A fiataloknak szükségük van a megfelelő erőnlétre, ugyanis erőltetett menet vár rájuk. A korosztály legjobbjainak június 30-tól július 2-ig a litvániai Európa-bajnokságon, július 23-29-ig a győri Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), végül augusztus 9-13-ig a Santiago de Chilében esedékes világbajnokságon kell helytállniuk.

A tizenkét tagú EYOF-csapatot már bemutattuk, és nem meglepő, hogy a hat-hat fiú- és leányversenyző az Európa- és a világbajnokságon is tatamira lép. Feczkó Csanád (Miskolci VSC), Vida András (Győri AC), Szeredás Botond (Nippon Sport JC), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) és Sipőcz Richárd (Győri AC), illetve Kardos Tímea (Győri AC), Varga Brigitta (KSI SE), Özbas Szofi (Ceglédi VSE), Maróti Alexandra (UTE), Gergácz Enikő (Rákosvidéke Hajtós DSE) és Faragó Petra (Miskolci VSC) egyaránt triplázik a nyáron.

Kaunasban a fiúválogatott az EYOF-ról éppen csak lemaradó Naji Dáviddal (Kaposvári JK), Tóth Csabával (Pénzügyőr SE) és Vég Zsomborral (Ceglédi VSE) bővül. Utóbbi kettő a világbajnokságon már nem vehet részt, Naji Dávid ugyanakkor Chilében is lehetőséget kap.

A leányok közül az Európa-bajnokságon Harmath Eszter (UTE), Klein Dorina (Ceglédi VSE), Kármán Andrea (UTE) és Nyíri Nikolett (TOTO Sport SE) léphet tatamira az EYOF-csapaton kívül. Utóbbi három a dél-amerikai világbajnokságra is elutazhat, Harmath Eszternek azonban csak egy világverseny jut a nyáron.

A fiúktól az Eb-n egyéniben egy-két érmet és egy pontszerző helyezést, csapatban pedig pontszerzést vár a szakvezetés. A világbajnokságon egyéniben két pontszerző hely a minimális elvárás, a tavaly Eb-ezüstérmes csapattól pedig szintén pontszerzést remélnek. A megújult és megfiatalodott leányválogatottól szintén éremre és pontszerző helyezésekre számíthatunk az Európa-kupa-sorozat alapján.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Lakner Gábor írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)