Öt kategóriában, négy sportág képviselőit díjazták a 2016 legsikeresebb utánpótlás-sportolóit ünneplő Héraklész-gálán. A Boscolo Budapest Hotelben megrendezett eseményen Gercsák Szabina – tavalyi győzelme után –, a harmadik helyen végzett.



Három napon belül két, az utánpótlást ünneplő gálát is tartottak Budapesten. Szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított Az év műhelye-díjat osztották ki, pénteken pedig elegáns budapesti szállodában tartották meg a hagyományos Héraklész-gálát, amelyen 2016 legsikeresebb korosztályos sportolóit ünnepelték. A délutáni eseményen a sportélet számos jelentős személyisége tette tiszteletét, de ahogyan a pörgős, látványos előadásokkal, táncshow-val megspékelt program mutatta: itt a fiataloké a főszerep.

A fiúk versenyében a junior-világbajnok kalapácsvető, Halász Bence győzött, megelőzve a kajakos Kopasz Bálintot, aki tizedik lett a riói játékokon. Esztendeje Halász éppen az algyői fiatal mögött végzett, s az idén nemcsak elé került, de a dél-afrikai edzőtáborból hazatérve személyesen vehette át a díjat (tavaly igazoltan hiányzott). A harmadik legjobb Sikósi Gergely kétszeres Eb-első párbajtőröző lett.



A lányoknál a kilométereket mexikói edzőtáborban gyűjtő, négyszeres ifjúsági Európa-bajnok Késely Ajna úszót a 2016-ban háromszoros ifjúsági kajakos világbajnok Homonnai Luca előzte meg. Az immár honvédos kajakos az ünnepség után lelkesen ecsetelte, hogy a torkában dobogott a szíve, ahogyan fogytak a nevek, és nagyon örül a sikernek. A 2015-ben legjobbnak választott Gercsák Szabina ezúttal harmadik lett.

Homonnai duplán boldog lehetett, hiszen a korosztályos vb-n első Racskó Fruzsina, Gazsó Alida Dorka, Pupp Noémi, Homonnai Luca kajaknégyes a leány kiscsapatok versenyében is a legjobbnak bizonyult.

A fiúknál a világbajnoki második, Eb-első párbajtőr-válogatott, Bányai Zsombor, Bakos Bálint, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely a fiú kicsapatok versenyében győzött, a nagycsapatok kategóriában pedig a Podgoricában rendezett ifjúsági világbajnokságon bronzérmes vízilabda-válogatott vitte el a pálmát. A csapatból Baksa Benedek jegyezte meg, hogy mostanság mindenki a klubcsapatában dolgozik, így jó volt újra találkozni a társakkal.

A résztvevőket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte. Beszédében méltatta a 2001-ben indult állami utánpótlás-menedzselő Héraklész program jelentőségét. Elmondta, hogy a riói olimpián részt vett sportolók 74 százaléka kötődik valamilyen formában a programhoz, annak tagja volt korábban, vagy még ma is az. Emlékeztetett rá, hogy a rendszer húsz sportágban segíti a legtehetségesebb 14-23 év közötti fiatal sportolók felkészítését és versenyeztetését. Hozzátette: a programban jelenleg összesen 1450 ifjú sportoló érintett, akik közül pénteken 14 sportág 42 versenyzőjét és 30 edzőjét díjazták.


Az összetett legjobbak
Férfiak:
1. Halász Bence (kalapácsvető), 2. Kopasz Bálint (kajakos), 3. Siklósi Gergely (párbajtőrvívó)
Nők: 1. Homonnai Luca (kajakos), 2. Késely Ajna (úszó), 3. Gercsák Szabina (judós)
Fiú-csapat: 1. Párbajtőr-válogatott (Bányai Zsombor, Bakos Bálint, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely), 2. Ifjúsági kajakkettes (Varga Ádám, Petró Erik), 3. Eveződuó (Barócs Bence, Danó Dániel)
Leány kiscsapat: 1. Ifjúsági kajaknégyes (Racskó Fruzsina, Gazsó Alida Dorka, Pupp Noémi, Homonnai Luca) 2. 4×200 m gyorsúszóváltó (Barócsai Petra, Gyurinovics Fanni, Juhász Janka, Késely Ajna), 3. Női öttusaváltó (Boros Alexandra, Simon Sarolta)
Nagycsapat: Ifjúsági fiú vízilabda-válogatott (Baksa Benedek, Bányai Márk Attila, Burián Gergely, Fekete Gergő, Kardos Alexander, Kósa Balázs, Leposa Gábor, Lukács Ábel, Nagy Ádám, Sugár Péter, Teleki András, Vadovics Viktor, Zerinváry Lóránd)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Fotó: MOB, Szalmás Péter;
Róth Tamás)