Sajtótájékoztató keretein belül mutatták be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerkesztésében és gondozásában megjelent Sport 2016 című évkönyvet. A kiadványban Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője tekint vissza a sportágunkban mögöttünk hagyott esztendőre.




Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Sport 2016 felelős kiadója köszöntötte a megjelenteket. „Idézőjelben könnyű feladat a huszonhét éves múltra visszatekintő könyv szerkesztése, mivel annyi esemény van egy évben, ráadásul a sport sikerágazat Magyarországon – mondta Borkai Zsolt, aki kiemelte: a Rióban eredményesen szereplő Magyar Olimpiai Csapatra mindenki büszke. – Emelt fővel, tisztességgel jöhettünk haza az ötkarikás játékokról. Köszönet jár mindenkinek, aki segítette az olimpikonok felkészülését. A 2017-es év mellett sem mehetünk el szó nélkül, két kiemelkedő eseményt rendez Magyarország: a vizes világbajnokságot és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ahol bemutatkoznak a fiataljaink. Bebizonyíthatjuk, hogy képesek vagyunk két ekkora sporteseményt szinte egyidőben megrendezni, ami tovább erősítheti a 2024-es olimpiai pályázatunkat.”




A MOB főtitkára, Bartha Csaba is méltatta a sportévkönyvet, valamint a magyar sportot egy 2012-es példán keresztül. „A londoni olimpia után rengeteg gratuláló levelet kapott elnök úr, többek között Vietnamból is. Az ázsiai ország olimpiai bizottságánál nem értették, hogyan tud Magyarország ennyire sikeres lenni az ötkarikás játékokon, mivel rengeteg a különböző betegségek miatti elhalálozás, viszonylag kicsi az utánpótlásbázisunk és kevés a szabadidő-sportoló is. Az objektív, statisztikai adatok alapján a világ élvonalába tartozunk – fogalmazott Bartha Csaba, aki szerint az idei esztendő nemcsak Rio miatt tekinthető sikeresnek. – Több világbajnoki és Európa-bajnoki címet is nyertünk, a labdarúgó-válogatott pedig kijutott a kontinenstornára, amivel focilázba hozta az egész országot. Jó egészséget kívánok a sportolóknak és edzőiknek, valamint köszönöm a szerzők alázatos és precíz munkáját.”




A könyvbemutatón a média képviselői mellett riói olimpikonok is részt vettek. A bronzérmes férfi párbajtőrcsapat tagjai, Boczkó Gábor, Imre Géza és Rédli András, valamint a paralimpiai ezüstérmes vívó, Krajnyák Zsuzsanna.




A kötetben több mint 80 szerző – köztük újságírók, fotósok – írásai, képei szerepelnek mintegy 600 oldalon – ez hatvannal több, mint a tavalyi kiadásban. A Sport 2016-ban – amely idén az eddigi fehér borítótól eltérően aranyszínűvel jelenik meg – exkluzív interjúkat olvashatnak riói érmes sportolóinkkal, valamint edzőkkel és külföldi sztárokkal egyaránt. A kiadvány csaknem fele a riói olimpiáról szól, emellett a paralimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság is jelentős terjedelemben jelenik meg benne. Olvashatunk továbbá többek között a lillehammeri téli ifjúsági olimpiáról, szabadidősportról, fair playről, sportmarketingről és az előttünk álló esztendő sporteseményeiről. A Sport 2016 évkönyv 8490 forintért vásárolható meg.




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: Szalmás Péter)