Bár a várakozásoknak megfelelően szerepeltek a magyar junior judósok a málagai korosztályos Európa-bajnokságon, a két keretedző, Radics Attila és Neu Gábor sem értékelt elégedetten.




Ödön nem hiába szurkolt a gazdinak: a francia bulldog második születésnapjára a torta mellett junior Európa-bajnoki bronzérmet is kapott Gercsák Szabinától. A húsz éves judós sérülés után tért vissza a tatamira, s bár címvédőként érkezett Málagába, közösségi oldalán tett bejegyzése szerint elégedett a harmadik hellyel.

„Boldog vagyok, hogy sikerült dobogóra állnom – írta a 70 kilogrammban induló Szabina. – Összesen két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtöttem a junior Európa-bajnokságokon, ráadásul világbajnoki címet is szereztem. Ezzel búcsúzom a korosztálytól, mostantól már a felnőttversenyekre koncentrálok. Köszönöm a csapatomnak, a családomnak, a barátaimnak és mindenkinek, aki támogatott.”

A Hell-Miskolci Judo Club versenyzője mellett a szintén az utolsó junior-világversenyén szerepelt Pupp Réka állhatott fel a magyarok közül a dobogóra, ugyancsak annak a harmadik fokára. Az Atomerőmű SE 48 kilogrammos judósa Szabinához hasonlóan címvédőként vágott az Eb-nek, de a bronzéremnek is örül.



A magyar lányok a két érem mellett három pontszerző helyet fogtak, Beringer Fatime (44 kg), Kárpáti Emese és Szigetvári Mercédesz (mindketten +78 kg) is hetedik lett. A női junior-válogatott keretedzője, Radics Attila előrejelzései egyébként maximálisan bejöttek, mégis vegyül némi üröm az örömbe.

„Valóban két érmet vártam a lányoktól, de azt gondoltam, legalább az egyik fényesebb lesz – értékel Radics. – Szabina sérülés után tért vissza, látszott rajta a meccshiány, Rékának pedig ezúttal így jött ki a lépés. Nehézsúlyban vártam még, hogy valamelyik lány jobban szerepel, de mindketten hetedikek lettek. Három meghatározó egyéniség búcsúzott a juniorkortól, bízunk benne, hogy a mögöttük jövők hasonló eredményeket érnek el.”

Neu Gábor, a junior-férfiválogatott keretedzője ennek az ellenkezőjét reméli, hiszen a fiúk Monori Dániel (55 kg) révén csupán egy pontszerző, hetedik helyet tudnak felmutatni.

„Már a válogatókon látszott, hogy ettől a korosztálytól nem várhatunk érmes szereplést, és a papírforma tulajdonképpen igazolódott: senki sem volt képes bravúrra – mondja Neu. – Nehéz magyarázatot találni arra, miért gyengébbek a korábbi évfolyamoknál, vagy a mostani ifjúságiaknál, hiszen többnyire ugyanazokból a klubokból, ugyanazon edzők keze alól jönnek, mint azok, akik hozták az eredményeket. Azt gondolom, a jövőben ebből a csapatból egy-két emberrel érdemes foglalkozni, a még ifjúsági korú Pongrácz Bencében, Boros Bencében, illetve Monori Dánielben lehet fantázia, valamint egy-két éven belül Árvai Péter is beleerősödhet a mezőnybe.”

Neu kitért arra is, hogy általában néhány ember viszi a hátán a magyar judo-válogatottat, ami egyaránt igaz az utánpótlásra és a felnőttválogatottra is. Hosszú távon azonban azt a célt kell szem előtt tartani, hogy erősödjön a hazai mezőny, mert csak attól várható, hogy a magyar cselgáncsozók is egyre több nemzetközi sikert érjenek el.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Utanpotlassport.hu
Pusztai Viola írása
Fotó: EJU, Paco Lozano)