A tatamin és azon kívül is nagy sikert hozott a hétvégi Budapest Judo Grand Prix a Papp László Budapest Sportarénában. Könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó Grand Prix Magyarországon, de ennek most kifejezetten örülünk. Dr. Tóth Lászlót, a Magyar Judo Szövetség elnökét kérdeztük a viadalról.




A magyar aranyérmesnek, Tóth Krisztiánnak (a dobogón balról a második)
az MJSZ képviseletében Dr. Tóth László (balról) és Simon Csaba adta át az érmeket


„Sok tanulságot hozott az első versenynap a válogatottjaink szereplését illetően, kirajzolódott, hogy ezekben a súlycsoportokban az olimpiai indulóink mögött jobban össze kell szedni magunkat – kezdte értékelését Dr. Tóth László a budapesti judo Grand Prix-viadal után. – Önmagában sokat elárult a mezőny erősségéről, hogy szombaton négyszer is meghallgathattuk a japán himnuszt az eredményhirdetéseknél, ők már a 2020-as tokiói olimpiára készülő válogatottjukkal jöttek el hozzánk, s látnunk kell, hogy a második vonaluk is milyen komoly erőt képvisel. Volt a mezőnyben olimpiai bajnok, tíz világbajnok, harmincöt kontinensbajnok, a mi fiataljaink még nem tudtak igazán felnőni ehhez a szinthez. A feladatunk adott, a héten kezdődik az ifjúsági Európa-bajnokság Finnországban, ezt a korosztályt kettőzött erővel kell felkészítenünk, hogy a 2024-es olimpia idejére újabb ütőképes csapatunk legyen.”

Az elnök hozzátette: a szövetség vezérkara nem erőltette a riói olimpikonok indulását, az edzőkre és versenyzőkre bízta, hogy a budapesti részvételt be tudják-e illeszteni az ötkarikás felkészülésükbe. A nyolc riói résztvevőnk közül ketten döntöttek az indulás mellett: Tóth Krisztián aranyérmet szerzett, Joó Abigél pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. Az olimpiai részvételért az utolsó pillanatokig harcban álló Ungvári Attila is jól szerepelt, neki bronzérmet akasztottak a nyakába.

„Riói indulóink most is bizonyították, hogy nem véletlenül tartják őket esélyesnek az olimpiai érmek megszerzésére is. Nagy öröm volt számunkra, hogy mindennek tanúja lehetett a hazai publikum, amely ezúttal is fantasztikus hangulatot teremtett a Papp László Budapest Sportarénában. Hálásan köszönjük mindezt a szurkolótábornak, amely nagyon komoly szerepet vállalt abból, hogy ilyen jól sikerült a 2017-es budapesti világbajnokság főpróbája!”




Illusztris vendégek a megnyitón: Jamasita Jaszuhiro (balról), Uemura Haruki,
Dr. Tóth László, Marius L. Vizer, Nadia Comaneci, Ilie Nastase


A Grand Prix-n illusztris vendégek vettek részt, jelen volt többek között az ötszörös olimpiai bajnok román tornász, Nadia Comaneci, a kétszeres Grand Slam-győztes román teniszlegenda, Ilie Nastase, ott volt az Arénában a judós legenda, az olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok japán Jamasita Jaszuhiro, eljött hozzánk a sportág központjának, a tokiói Kodokan Intézetnek az elnöke, Uemura Haruki, természetesen jelen volt a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, Marius L. Vizer, ahogyan több nemzeti szövetség vezetője is megtisztelte jelenlétével a magyar GP-t.

„Nagy büszkeség számunkra, hogy a sportdiplomáciában is ilyen komoly érdeklődés övezte a versenyünket, s a jelenlévő sporthősök, sportvezetők megerősítettek bennünket abban, hogy a világ egyik legjobb Grand Prix-viadalát mi rendezzük, körülményeiben, a szervezésben, a vendéglátásban és a közönség terén is kiemelten teljesítünk. Szeretnénk a Grand Prix-től búcsút venni, jövőre nem osztjuk meg a figyelmünket, a világbajnokság mellett nem rendezünk másik eseményt, 2018-ban pedig már eggyel magasabbra lépve, vagyis a legmagasabb szinten szeretnénk visszatérni a Judo World Tour eseményei közé. Mindez azt jelenti, hogy a magyar sportvezetéssel és a Nemzetközi Judo Szövetséggel szorosan együttműködve, Tokió, Párizs, Baku és Abu-Dzabi mellett Budapest is Grand Slam-tornát rendez.”

Bár átfogó értékelést adni, még kicsit korai, az elnök szerint az idén is sikerült bizonyítani, hogy készen állunk a jövő évi világbajnokság megrendezésére.

„Ehhez hozzájárult az a töb száz önkéntes is, aki ebben az évben is komoly segítséget nyújtott nekünk, hogy egy ilyen szenzációs hangulatú eseménynek adhassunk otthont, amely jól szolgálta a sportág népszerűsítését. Sikerült méltó módon elbúcsúznunk a riói indulóinktól is, most már nagyon várjuk az olimpiát, ahol reményeink szerint újra ünnepelni fogunk!”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Gabriela Sabau)