A Budapest Judo Grand Prix második versenynapjának díszvendége az olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok Jamasita Jaszuhiro, a sportág utolérhetetlen világklasszisa, akit soha senki sem tudott legyőzni! A japánok élő legendája visszavonulásáig hihetetlen eredményeket ért el, 203 egymást követő győzelme harmincegy esztendővel aktív pályafutásának befejezése után is több, mint rendkívüli.




Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke és Jamasita Jaszuhiro


– Miként telnek mostanában a napjai?
– Rengeteg mindent csinálok – válaszolt Jamasita mester. – Japán egyik legnagyobb egyetemén, a Tokai Egyetemen töltök be vezető pozíciót, emellett a Japán Judo Szövetség alelnöke, a Japán Olimpiai Bizottság egyik albizottságának alelnöke, bizottságon belüli delegációvezetője, valamint a Nemzetközi Judo Szövetség elnökségének tagja vagyok. Hogy csak néhány feladatkörömet említsem… Ahogy láthatja, igencsak elfoglalt vagyok, így a tatami mellett egyre kevesebb időt tudok tölteni.

– Hogyan látja a judo fejlődését az elmúlt tíz évben?
– Azzal kezdeném, hogy Vizer úr irányítása alatt a sportág globálisan évről évre fejlődik. Vegyük például a harmadik világ országait vagy a kisebb nemzeteket, ha megnézzük a jelenlegi és a tíz esztendővel ezelőtti helyzetet, világosan látszik, mekkora előrelépés történt ezeken a területeken. Ha hazám szövetségére gondolok, nos, nálunk is kiemelt feladat, hogy a sportág továbbra is top eredményekkel büszkélkedhessen. A világbajnokságok, Grand Slamek, Grand Prix-k vonatkozásában már az első körben komoly és kiélezett mérkőzéseket láthatunk. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a judo minden szinten fejlődik. Vizer úr mindig kiemeli a judo szellemiségét is, a magunk, ellenfelünk, a bírók tiszteletét, ez számomra is fontos eszmény. Amellett sem szabad elmenni szó nélkül, hogy a sportág szervezeti szinten is folyamatosan lép előre, az IJF-ben és a kontinentális testületekben is profi szakemberek dolgoznak a maguk területén.




Korábban nagydíjakat vagy világbajnokságokat csak olyan országokban rendeztek, mint például Oroszország, Japán, Franciaország vagy Németország, ahol erős volt a judo. Most pedig világszerte számtalan ország lehet házigazdája sportágunk legnagyobb eseményeinek. Ez mindenképpen egy óriási, pozitív változás. Még sok példát tudnék említeni, de azt hiszem, egyértelmű, jó úton járunk.

– Milyen irányt látna még jobbnak a judo kiteljesítésére?
– A Nemzetközi Szövetség elnökségi tagjaként, és hazám szervezetének alelnökeként folyamatosan a sportág fejlesztésén gondolkodom. Úgy vélem, ahhoz, hogy a judo még vonzóbb lehessen, több dinamikát kellene beleépíteni. Ezen a vezetőbírók is gondolkodnak már egy ideje. A helyszínre kilátogató nézők vagy éppen a televízió képernyők előtt ülők számára így még inkább élvezhető lenne. Erről egyébként sok emberrel beszélgettem már. Összességében konkrét válaszom nincs, de dolgozunk, gondolkodunk folyamatosan ezen a kérdéskörön…

– Járt már hazánkban?
– Körülbelül egy évtizede jártam már Budapesten. Nagyon tetszik a város, szeretek itt lenni. Különleges és ízletes ételek, italok vannak itt, az emberek kedvesek, vendégszeretőek, a panoráma és a város látképe csodálatos. Volt lehetőségem egy itteni fürdőt is meglátogatni korábban. Lenyűgöző város az önöké! Alig várom a következő találkozásunkat!

– Amire nem is kell olyan nagyon sokat várni, hiszen 2017 nyár végén Budapest ad otthont a világbajnokságnak. Itt lesz?
– Mindenképpen. Különleges esemény lesz, amelynek szeretnék magam is részese lenni. Egy év múlva ugyanitt!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Daka Timi interjúja
Fotó: Róth Tamás)