Pénteken kora délután a Papp László Budapest Sportarénában megtartották az idei Judo Budapest Grand Prix sorsolását. A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) Judo World Tour sorozatának magyarországi állomásán 55 ország 255 judósa (köztük 37 magyar) lép tatamira.




A sorsolás előtti hivatalos ceremónián Marius L. Vizer, az IJF elnöke bejelentette: a jövő évi budapesti világbajnokság összdíjazása egymillió dollár lesz, még sosem volt ilyen jelentős pénzdíj a sportág eseményein!

Az elnök arról is szólt, hogy az IJF kiadta a riói olimpiára kvalifikációt szerző sportolók névsorát (a lista innen letölthető), majd hozzátette: „Az a rossz hír, hogy csak ötvenhat érmet osztanak majd Rióban a judósok között. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a mi sportágunkban csak győztesek vannak, aki kiharcolta az ötkarikás indulás jogát, de Rio de Janeiróban esetleg nem sikerül érmet szereznie, ugyanolyan büszke lehet a teljesítményére, pályafutására, hiszen már a részvétellel is jelentős sikert ért el.”

Marius L. Vizer beszámolt arról is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság három fővel megemelte a judo riói versenyzői létszámát, három judós a menekültek nemzetközi csapatában szerepelhet majd, míg egy szíriai menekült – aki időközben visszatért hazájába – is lehetőséget kap majd az augusztusi eseményen.



A Magyar Judo Szövetség nevében Dr. Tóth László elnök köszöntötte a sorsolás résztvevőit, megjegyezve: reményei szerint ez lesz az utolsó Grand Prix Budapesten, jövőre a világbajnokság miatt nem lesz másik nemzetközi torna Magyarországon, 2018-ban pedig egy szinttel feljebb lépne a budapesti rendezvény, a magyar kormány, az IJF és az MJSZ együttműködésében Párizs, Baku, Tyumeny, Abu-Dzabi és Tokió mellett Budapest is Grand Slam-viadalt rendezne!

Ami a sorsolást illeti: a teljes tabellákat itt találhatják. A Budapest Judo Grand Prix küzdelmei június 25-én szombaton 11 órakor kezdődnek a Papp László Budapest Sportcsarnokban, a döntőkre és érmes mérkőzésekre (akárcsak vasárnap) 17 órától kerül sor. A délutáni programot a Sport1 TV élőben közvetíti. A nemzetközi versenyre a helyszínen is lehet belépőt váltani, a felnőtt jegy 1000, a diák pedig 500 forintba kerül.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Fotó: MJSZ, Horváth György)