A magyar speciális olimpikonok remek szereplést produkáltak az Antwerpenben megrendezett Speciális Nyári Európa Játékokon, ahonnan húsz arany-, húsz ezüst- és huszonhat bronzéremmel tértek haza vasárnap. Az antwerpeni kontinentális eseményen hatvan magyar értelmi fogyatékossággal élő sportoló küzdött a pályákon és csarnokokban egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozva.



A versenyeket szeptember 13. és 20. között rendezték, míg előtte a vendéglátó város programját bonyolították le Ecaussinnesban, ahol a magyar csapat megismerkedhetett a belga hagyományokkal, szokásokkal, látnivalókkal, érdekességekkel.

A Speciális Európa Játékokon ötvennyolc országból kétezer sportoló vett részt, akik tíz sportágban versenyeztek. Az atlétákat ezer edző és felkészítő, négyezer önkéntes, háromszáz hivatalos személy (szervező, bíró, technikai delegátus), háromszáz fős egészségügyi személyzet és kétezerötszáz szülő és családtag segítette.



A megnyitó ünnepséget Brüsszel városában, a Heysel-csarnokban, a záróünnepséget Antwerpenben tartották. A versenyeket tíz sportágban: úszás, labdarúgás, kosárlabda, kerékpár, atlétika, tollaslabda, judo, asztalitenisz, bocsa és tornában rendezték meg. A hatvan fős magyar csapat a belga, az orosz, a német és a lengyel delegáció után az ötödik legnépesebb küldöttségként szerepelt a belgiumi játékokon.

A judósok is kivették a részüket a magyar sikerekből, a mieink közül Horváth Patrícia Zsófia, Valentyik Beatrix, Lázár Zoltán és Hajdú Ádám József egyaránt bronzérmet szerzett!

A magyar küldöttséget meglátogatta Belgiumban Major Csanád, a brüsszeli Magyar Nagykövetség beosztott diplomatája, helyettes konzul-másodtitkár, valamint dr. Nagy Gabriella, beosztott diplomata, harmad titkár. Az MSOSZ részéről pedig dr. Molnár Andrea társelnök, Wei Xiang elnökségi tag, az egyik főtámogató és dr. Szabó Balázs országos bizottsági tag, egyben a mozgalom egyik főtámogatója köszöntötte a helyszínen a magyar versenyzőket.

A speciális olimpia mozgalom a sporttal, mozgással változtatja meg az emberek életét. Buzdítja és erőt ad a speciális olimpikonoknak, küzd elfogadásukért, egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza világszerte.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: Speciális Olimpiai Bizottság)