A Judo Grand Prix vasárnapi döntői előtt nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Papp László Aréna médiaközpontjában Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke és Bíró Norbert, a Látássérültek Nemzetközi Szövetsége (IBSA) judo bizottságának elnöke. A tájékoztató keretében írták alá azt az együttműködési szerződést, amelynek értelmében a nemzetközi szövetség segítséget nyújt a látássérültek versenyeinek megrendezéséhez.




Marius Vizer köszönetet mondott a magyar szervezőknek a budapesti GP sikeres megrendezéséért, az elnök hozzátette: a magyar szövetség jó eséllyel kandidálhat a 2017-es világbajnokság rendezési jogának elnyeréséért.

Dr. Tóth László hozzátette: nagyon nehéz időszakon van túl a magyar szövetség, éppen ezért nagy eredménynek tartja, hogy sikerrel rendezték meg az olimpiai kvalifikációs sorozat második IJF World Tour-versenyét. Az MJSZ elnöke elmondta, a 2017-es vb-jelentkezés dokumentációja már elkészült, s hamarosan beterjesztik a sportért felelős államtitkárhoz. Az elnök kiemelte: a magyar kormány értékeli és honorálja a honi judósok erőfeszítéseit, ezt mutatja az is, hogy 2021-ig csaknem tizenegymilliárd forintot állami támogatásban részesül a sportág.




Bíró Norbert, az IBSA judo bizottságának elnöke köszönetet mondott azért, hogy a nemzetközi szövetség együttműködési szerődést kötött a látássérült judósokkal. A szakág 1988-ban szerepelt először a paralimpiai programban, de mindmáig az épek judójától külön működött, pedig ugyanarról a sportágról van szó, függetlenül attól, hogy épek, vagy látássérültek űzik. Bíró Norbert hozzátette: nagy lépés számukra, hogy a látássérült judo teljes értékű versenyszámként – a parasportok közül egyedüliként – jelen lehet a jövő évi bakui Európai Játékokon.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Fotó: MJSZ, Őszi Szilvia)