Világbajnokság megrendezésére is tökéletesen alkalmasnak találta az egri látássérült judo Eb szervezőit és a helyszínt Angelika Wilhelm, a kontinensviadal főbírója. Semmi kétség sem férhet ahhoz, hogy a megyeszékhely paralimpiai centrum szerepe tovább erősödött.




„A fogyatékkal élők sportja nem a fogyatékosságukról, hanem a képességeikről szól. Mindannyiunknak vannak hiányosságaink, amely az esetünkben látható, másoknál nem” – hangsúlyozta Georg Schlachtenberger. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szervezési igazgatója három évvel ezelőtt azért érkezett Egerbe, hogy véleményezze az IPC 2011-es kongresszusának tervezett helyszínét.

A német vezető a Hotel Eger & Parkban tett látogatása során rendkívül pozitív benyomásokat szerzett, de természetesen más pályázó városokat is felkeresett, majd a döntéshozók elé tárta tapasztalatait. A kongresszust végül Pekingben rendezték, ám 2010. októberében tíz nemzet nyolcvan versenyzőjének részvételével sor került Egerben az első kerekes székes vívó Világkupa-viadalra, majd következtek az újabb és újabb események. Jelentős mértékben köszönhető ez a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetőjének, Gömöri Zsoltnak.

Az egri származású elnök hosszú távú stratégiai együttműködést alakított ki a városvezetéssel. Ennek elemeként tavaly Hungarian Open néven újabb vívó Világkupa-verseny házigazdája lehetett a település, és a nagyüzem ezzel beindult. Jöttek az asztaliteniszezők, az úszók, a csörgőlabdázók és a cselgáncsozók. Utóbbi esetben alig két hónapjuk volt a szervezőknek Nagy-Britannia visszalépése után beugróként előkészíteni és lebonyolítani az Európa-bajnokságot.

„Tökéletes munkát végeztek – dicsért Angelika Wilhelm, a kontinensviadal főbírója az MPB honlapjának nyilatkozva. – Bevallom, eleinte akadtak aggályaim, mert azt gondoltam, hogy két hónap alatt nem lehet a sportág történetének legnagyobb létszámú Európa-bajnokságát megfelelően előkészíteni. Azonban nagyon hamar megnyugodtam, amikor a repülőgépem leszállt Budapesten, és láttam, milyen profi módon előkészítették a csapatok szállítását.”

Amikor Egerben öt perc alatt megkaptam az akkreditációs kártyát, és a többi résztvevő is hasonló tapasztalatokról számolt be, már biztos voltam benne, hogy nagy baj nem lehet. Sok versenyen dolgoztam már, és átéltem egészen különleges helyzeteket. Vártam már repülőgépen órákat az engem szállító járműre, volt olyan, hogy a szálloda halljában a bőröndjeiken aludtak a fáradt versenyzők, mert órákat vártak arra, hogy bejussanak a szobáikba. Egerben minden tökéletesen működött, látszott, hogy profi csapat végzi a munkáját, amelynek tagjai nem most kezdtek el ilyen eseményeket szervezni.”

A német illetőségű Wilhelm asszony szerint a szemek nagyon árulkodóak voltak. Nem lehetett bennük ijedtséget látni, és ez mindenkit megnyugtatott. A csapatok is arról számoltak be, hogy bármit kértek, mindent sikerült gyorsan és eredményesen megoldani. Többször előfordult sajnos, hogy a csapatok vezetői szünet nélkül panaszkodtak a főbírónál, ezúttal csak dicséreteket hallottam. A Hotel Eger & Parknak is csak köszönetet tud mondani, mindenki nagyon segítőkész és kedves volt.




Noha Bíró Norbertnek ez volt az első versenye, amelyen az IBSA cselgáncs vezetőjeként és a szervezőbizottság elnökeként vett részt, ebből semmit sem lehetett észrevenni. Egyébként a bírók vezetőjének is ez volt az első Európa-bajnoksága, ahol ebben a tisztségben működött, de a szervezőknek köszönhetően ez volt az egyik legnyugodtabb versenye.

„Egri tapasztalataim alapján kijelenthetem, ez a szervezőgárda nagyobb verseny, akár egy világbajnokság megrendezésére is tökéletesen alkalmas” – fűzte hozzá Angelika Wilhelm.


El az akadályokkal!

A fogyatékkal élők érdekében több tíz milliós befektetésen jutott túl az elmúlt években a Hotel Eger & Park. A parasportolók szállás-, és sportoló helyéül szolgáló szállodán kívül azonban a városban is egyre több fejlesztés szükséges ahhoz, hogy a versenyeket megelőzően vagy az után a megyeszékhely utcáit, tereit, nevezetességeit is megközelíthessék a kerekesszékkel közlekedők. Az önkormányzati ígéret szerint további akadálymentesítésekkel igyekeznek még jobb körülményeket biztosítani a speciális sportolóknak is.



Magyarország a tizedik helyen végzett az egri IBSA judo Európa-bajnokság éremtáblázatán. Az Eb-n huszonhárom országból százötven sportoló mérte össze tudását, korábban soha ennyien nem indultak látássérült cselgáncs kontinensbajnokságon.

Arra sem volt eddig példa, hogy tizenkét ország sportolói szerezzenek érmet az Eb-n. Meglepetésekben sem volt hiány, az egyik legnagyobb éppen Szabó Nikolett súlycsoportjában született, ahol az elmúlt három paralimpia aranyérmese, a spanyol Carmen Herrera még érmet sem tudott szerezni. A mieink az előzetes várakozást (egy érem, egy pontszerző hely) messze túlszárnyalták, mindhárom versenyzőnk – Burányi Flóra (57 kg), Szabó Nikolett (70), Vincze Gábor (81) – a harmadik helyen zárta a rendezvényt.

Az éremtáblázat élén Oroszország végzett – négy arany, hat ezüst, öt bronz –, megelőzve Ukrajnát (3 arany, 3 ezüst, 4 bronz) és Azerbajdzsánt (3 arany, 1 ezüst, 2 bronz).


Bravó Boronkayék!

Eger nemcsak versenyrendezésben, de parasportolók vonatkozásában is a honi élmezőnybe tartozik. A Dr. Bátorfi Team-Agria KTK tagjaként Boronkay Péter ebben az évben megnyerte a hágai tereptriatlon-világbajnokság 500 méter úszásból, 13 km kerékpározásból és 4.5 km futásból álló versenyét, míg az úszó Fehérvári Anna a Michiganben lebonyolított törpék világjátékán (World Dwarf Games) 50 méter gyorson első, 50 méter háton pedig harmadik helyen végzett. Anna edzőként a pekingi paralimpián kilencedik helyen zárt Bencsura Zoltán útmutatásaira számíthat, aki atlétaként is letette már a névjegyét a speciális sportolóknál

Segítendő az egri paratriatlonsportot, az idén májusban a 3. Eger Nagydíj triatlonfesztiválon jótékonysági váltó hírességek sorát vonultatta fel. A futamon Áder János, Simicskó István, Biros Péter, Hosszú Katinka, Ungvári Miklós és dr. Bátorfi Béla is indult, mi több, a máj implantáltak társulata is nevezett triót a viadalra, amelyen 300 méter úszás, 10 kilométer kerékpározás és 2 kilométer futás várt az indulókra.


 

LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Heol.hu
Bódi Csaba írása)