Válogatottunk szakvezetője, Bíró Norbert egy érmet mindenképpen vár csapatától a szerdán kezdődő egri IBSA judo Európa-bajnokságon, ahol három magyarért szurkolhatunk. A 2004-es athéni paralimpia bronzérmesének a hazai rendezésű Eb az első komoly nemzetközi versenye edzőként.



– Kapitányként most mutatkozik be kiemelkedő nemzetközi versenyen, ráadásul rögtön egy itthoni Eb-n. Nagyon izgul?
– Őszintén szólva nem. Egyébként nem is az számít, hogy én izgulok-e, a végeredményt az befolyásolja, hogy a versenyzők mennyire idegesek.

– És ők idegesek?
– Nem tűntek annak. Rendesen felkészültünk az Eb-re, mindenki igyekszik a maximumot kihozni magából, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Nemcsak a résztvevők számát tekintve lesz a mostani minden idők legnagyobb Európa-bajnoksága. A mezőny erőssége is rendkívüli.

– Mi várható a magyar csapattól?
– Egy érmet mindenképpen szeretnénk szerezni.

– Ez a feladat kétszeres paralimpiai bronzérmesünkre, világ- és Európa-bajnokunkra, Szabó Nikolettre vár?
– Inkább azt mondanám, neki van erre a legnagyobb esélye.

– Elvárás vele szemben az aranyérem megszerzése?
– Nagyon szeretnénk, ha ez sikerülne, sőt, ezt Nikinél senki sem szeretné jobban. Elvárásként azonban nem lehet az aranyat megjelölni, mert a judo olyan sportág, hogy elég egyetlen hiba, és már lecsúszhat az ember az első helyről. Az érmet el lehet várni, az aranynak pedig örülni kell, ha megvan, de nem szabad elkeseredni egy ezüst- vagy bronzérem miatt sem.

– Szabó Niki esetében mindig kényes kérdés, hogy van-e valamilyen sérülése?
– Most szerencsére nincs semmi probléma.

– Ellentétben Végh Tiborral, akinek vissza kellett lépnie az Eb-től.
– Nagyon sajnálom Tibit, edzésen kifordult a térde. Korábban is volt már problémája a térdével, egy nehézsúlyú sportolónál nagyobb terhelés éri ezt a testrészt, sajnos előfordulhatnak ilyen sérülések. Négy éve Debrecenben Eb-bronzot szerzett, nagyon szeretett volna most is jól szerepelni, borzasztóan sajnálom, hogy így alakult.

– Mi várható Burányi Flórától és Vincze Gábortól?
– Mindkettejük esetében nagyon nehéz jósolni. Flóra két súlycsoporttal följebb ment, lehetetlen előre megjósolni, hogy a váltás milyen hatással lesz a teljesítményére. Az Eb után okosabbak leszünk. Vincze Gabi súlycsoportjában a legerősebb a mezőny, itt sem lehet megjósolni a végeredményt, nagyon sokan esélyesek az éremszerzésre. Ugyanúgy benne van az, hogy az első meccsét elveszíti és kiesik, mint az is, hogy meg sem áll a dobogóig. Sok múlik majd a sorsolásán.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Bernau Péter írása)