Sajtótájékoztatón mutatták be a magyar paralimpiai csapat szakvezetőit, akiknek a megbízása a 2016-os riói nyári játékok befejezéséig érvényes. A Magyar Sport Házában rendezett eseményt megelőzte egy háromórás szakmai konferencia, amely a paralimpiai mozgalom számtalan területét érintette a tavalyi londoni szereplés (két arany, hat-hat ezüst és bronz) értékelésétől kezdve a jövő évi téli paralimpián át az orvostudományi kérdésekig.



„A remélt sikeres riói szereplést már most meg kell alapozni, a konferencián nagyon értékes előadásokat hallgattunk meg, amelyekből az is kiderült, hogy megfelelő utánpótlás-nevelés és a kellő anyagi háttér nélkül nagyon nehéz komoly eredményeket elérni – mondta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. – Az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Magyar Olimpiai Bizottsággal is folyamatosan egyeztetünk, mindkét irányból érezzük a segítő szándékot. A MOB-tól ígéretet kaptunk arra, hogy mindent megtesz a sportolói ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdések rendezése érdekében az év második felében.”

Az MPB 2004 óta ugyanakkora keretből tudja támogatni a parasportolók felkészülését. Az EMMI előterjesztésére a kormány ötvenmillió forintos extra támogatást biztosított az MPB számára.

„Nagyon nagyra értékeljük az MPB szakmai törekvéseit, külön öröm számunkra, hogy a paralimpiai bizottság szakított a hagyományosan főváros központú gondoskodással, és évek óta Egerben rendezi meg nagy sikerrel több sportág nemzetközi Világkupa-versenyeit” – hangsúlyozta Litavecz Anna, az Emmi főosztályvezetője.

„A MOB nyomon követi az MPB munkáját, és lehetőségeihez mérten mindenben igyekszik maximálisan támogatni tagszervezetét – jelentette ki Fábián László, a MOB sportigazgatója. – Tudjuk, látjuk, mely területeken vannak problémák, az MPB-vel közösen próbáljuk ezeket megoldani.”



A judós kapitány Bíró Norbert lesz
ebben a paralimpiai ciklusban


A tájékoztatón a Londonban legeredményesebben szerepelt sportágak szakvezetői – úszás: Sós Csaba, vívás: Kovács Iván, atlétika: Schiller-Kertész Judit, judo: Bíró Norbert – írták alá szerződésüket. Aranyosi Péter, az asztaliteniszezők kapitánya (és a londoni aranyérmes Pálos Péter edzője) nem vett részt az eseményen, mert éppen a Szlovéniában zajló Világkupa-versenyen tartózkodott csapatával.

A többi paralimpiai sportág szakvezetői: Fábián Attila: alpesi sí, boccia: Lénárt György, csörgőlabda: Ágoston Zsolt, erőemelés: Faragó Péter, evezés: Nagy György, kajak-kenu: Weisz György, sportlövészet: Pál-Plichta Györgyi, tenisz: Bor Péter, triatlon: Litavecz Anna, ülőröplabda: Mihályi András.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
 
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Magyar Távirati Iroda)