A pekingi hat érem túlszárnyalása a magyar küldöttség célja a szerdán Londonban kezdődő XIV. paralimpián, amelyen a négy évvel ezelőttihez hasonlóan harminchárom sportoló képviseli a magyar színeket.



„Az eredeti célunk az volt, hogy több sportolót indíthassunk, mint Pekingben, ez végül nem valósult meg – mondta az MTI érdeklődésére Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. – A csapat összetétele viszont változott, mivel négy éve csak látás- és mozgáskorlátozott versenyzőink indultak, most viszont ismét ott lehetnek az értelmi fogyatékos sportolók is, akik magyar részről éremesélyesek lehetnek. Pekingben egy arany- és öt bronzéremmel zártunk, idén ennél több dobogós helyet szeretnénk, legalább nyolc érem van a csapatban.”

Az MPB első embere kifejtette, hogy az úszók közül elsősorban a címvédő és világcsúcstartó Sors Tamás, valamint Tóth Tamás végezhet az első háromban, az asztaliteniszező Pálos Péter pedig világranglista-vezetőként és világbajnokként számít favoritnak.

„Vívásban ott lesz két emblematikus sportolónk, Szekeres Pál és Krajnyák Zsuzsanna, de jó helyezést várok a női párbajtőr- és a férfi tőrcsapattól is – jelentette ki Gömöri Zsolt. – A világbajnok Szabó Nikolett cselgáncsban kerülhet a legjobbak közé, atlétikában pedig a Biacsi lányok, Bernadett és Ilona remekelhetnek, s ugyanott titkos esélyes a nemrég csapatba kerülő Orbán Csaba.”

A szervezésről szólva a sportvezető közölte, a londoni házigazdák egy egységként kezelik az olimpiát és a paralimpiát, erre utalnak a hasonló kabalafigurák és a két esemény kommunikációja is. „Biztos vagyok benne, hogy ragyogó rendezvény lesz” – szögezte le Gömöri Zsolt.


ESÉLYEINK AZ ELSŐ HÉTEN

A magyarok közül először az asztaliteniszező Csonka András kerül megméretésre, csütörtök reggel, hazai idő szerint 10 órakor kezd a selejtezőben, az olimpián számunkra is megannyi élményt nyújtó ExCel-csarnokban.

Pálos Péter ugyanitt világ- és Európa-bajnokként veszi a kezébe az ütőt. Az első versenynapon színre lép Gurisatti Gyula, aki légpisztollyal szerepel először, a 10 méteres számban. Az olimpiai közvetítésekből jól ismert, gyönyörűséges Eton Dorney evezőspályán pénteken mutatkozik be Lengyel Mónika, másnap – szeptember elsején – pedig az ExCelben vár küzdelem két judósunkra, Papp Gáborra és Szabó Nikolettre, akiknek világ- és Európa-bajnokságokról vannak már érmeik. Az első hét végén, vasárnap elkezdődik a paralimpia a teniszezők számára is, köztük Farkas László igyekszik továbbjutni a selejtezőből.


CSAPATNÉVSOR

Az augusztus 29.–szeptember 9. között sorra kerülő paralimpián részt vevő magyar csapat tagjai: Berecki Dezső, Csonka András, Pálos Péter (asztalitenisz), Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Kanyó Zsolt, Orbán Csaba (atlétika), Sas Sándor, Szávai Csaba (erőemelés), Lengyel Mónika (evezés), Papp Gábor, Szabó Nikolett (judo), Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula (sportlövészet), Farkas László (tenisz), Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána (úszás), Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit (vívás)


A MAGYAR CSAPAT EREDMÉNYESSÉGE

A magyar sportolók 29 arany-, 34 ezüst- és 50 bronzérmet gyűjtöttek az eddigi 13 paralimpián. Az első magyar paralimpiai medáliát, egy bronzot 1972-ben Fejes András szerezte kerekesszékes hajtásban Heidelbergben. A legsikeresebb szereplés 1984-ben volt New Yorkban, ahonnan a küldöttség 29 éremmel tért haza (13/11/5). Legutóbb, a 2008-as pekingi seregszemlén a magyarok egy aranyat – Sors Tamás úszó révén –, továbbá öt bronzot szereztek. A testi fogyatékosok seregszemléjét 1988 előtt „Fáklyás Játékoknak" hívták, és nem volt kötelező az olimpia helyszínén megrendezni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megállapodása után 1988-tól hívják az eseményt paralimpiának, és azóta mindig az ötkarikás játékok helyszínén bonyolítják le.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: NSO.hu)