A nyári paralimpiák történetének első abszolút telt házas játékában bíznak a szervezők az augusztus 29-től szeptember 9-ig tartó sportesemény előtt. Hazánkat harminchárom sportoló képviseli Londonban.



Chris Holmes, a paralimpiát előkészítő szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a versenyekre összesen 2.5 millió jegyet adtak ki, amelyekaből 2.1 millió elővételben elkelt.

A vezető hozzátette: a sportolók falujában elkezdték az épületek akadálymentesítését, és a versenyhelyszíneket is úgy alakítják át, hogy azok a kerekes székes sportolók és érdeklődők számára is kényelmesen megközelíthetőek legyenek. Elmondta, hogy az olimpián közreműködött önkéntesekhez képest valamelyest csökken a segítők száma, de harminc százalékban nem változik összetételük.

Vannak olimpiai létesítmények – a BMX, a díjlovaglás, a vízilabdatornák helyszíne, Wimbledon –, amelyekben nem rendeznek paralimpiai versenyeket. Az öttusaverseny színhelyét a csörgőlabdások veszik birtokba, a kerekes székes tenisztornát az Olimpiai Parkban található Eton Manorban rendezik, az országúti kerékpárosok Kentben, a Brands Hatch-i pályán mérik össze tudásukat.

Magyarországot a négy évvel ezelőtti pekingi paralimpiához hasonlóan harminchárman képviselik a játékokon. A kínai fővárosban egy arany- és öt bronzérmet szereztek a magyarok, a Magyar Paralimpiai Bizottság Londonban nyolc-tíz dobogós hely elérésében bízik.

A magyar küldöttség legnépesebb csoportja a paralimpikonoknál is az úszóké tíz fővel, de ugyancsak népes a vívócsapat is nyolc fővel, közöttük Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkárral, aki a világon az egyetlen olimpiai és paralimpiai érmes sportoló.


A magyar paralimpiai csapat

Asztalitenisz:
Berecki Dezső, Csonka András, Pálos Péter
Atlétika: Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Kanyó Zsolt, Orbán Csaba
Erőemelés: Sas Sándor, Szávai Csaba
Evezés: Lengyel Mónika
Cselgáncs: Papp Gábor, Szabó Nikolett
Sportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
Tenisz: Farkas László
Úszás: Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána
Vívás: Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Szeged Ma)