Augusztus 29-én kezdődnek a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok Nagy-Britannia fővárosában, Londonban. A közvetlenül az olimpia utáni eseményen harminchárom magyar sportoló mérheti össze magát a világ versenyzőivel atlétika, asztalitenisz, erőemelés, evezés, judo, sportlövészet, tenisz, úszás és vívás számokban. A versnyzők kijutását több nagy szervezet, például a Tesco és a Chivas Luxury Club is támogatja.


A londoni paralimpia judós indulói


Az augusztus 29-től szeptember 9-ig tartó paralimpiai játékokon Magyarország harminchárom versenyzővel kilenc versenyszámban indul. Atlétikában Biacsi Bernadettnek, Biacsi Ilonának, Kanyó Zsoltnak és Orbán Csabának, asztaliteniszben Berecki Dezsőnek, Csonka Andrásnak, Pálos Péterne szurkolhatunk. Ott lesz a játékokon az erőemelő: Sas Sándor és Szávai Csaba, evezni fog Lengyel Mónika. Judóban Papp Gábor és Szabó Nikolett, sportlövőként Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula áll a szurkolók elé, Farkas László pedig teniszezni fog. Úszás és vívás számban egy egész csapat indul, utóbbiban szerepel majd Szekeres Pál is, aki többszörös paralimpiai bajnok.

A paralimpia többet jelent egyszerű sportversenynél, hiszen a közönség lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, az érintetteknek pedig bátorításul szolgál. Ezt erősítvén idén a Nemzeti Paralimpiai Bizottság és a Londoni Paralimpiai Szervezőbizottság különös népszerűsítő kampánnyal készült: minden héten ismertető anyagot adnak ki valamelyik játékokon szereplő sportágról. Megtudhatjuk, milyen szabályok szerint lehet a kerékpározás számban indulni, és kiderül, hogy az öt fővel játszott látássérült futball-játékon a labda irányváltoztatását hang jelzi. Érdekességeket olvashatunk Sir Ludwig Guttmann katonaorvos által feltalált kerekesszékes vívásról, amelyet a magyar sportolók körében sikerszámkét jegyeznek.

A magyar csapat kijutása jelentős anyagi forrást igényel. A teher könnyítéséhez az ország egyik legnagyobb hipermarketlánca és brit befektetője, a Tesco is hozzájárult: 200 forintos támogatói kuponokat értékesített. Az ebből befolyt összeget és felajánlásukat (összesen harmincöt millió forintot) egy az egyben a paralimpikonoknak adományozták.

„Ennek a csekknek a jelentősége messze túlmutat azon az anyagi támogatáson, amihez a csapat jut általa. Az eszmei mondanivalója az, ami igazán lényeges” – hangsúlyozta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Hasonlóan járt el a Chivas Luxury Club is, akik jótékonysági árverésükön rendeztek gyűjtést. Az eseményen kalapács alá került többek között a Benedek Tibor által felajánlott, a csapat kézjegyét viselő vizilabda, Szekeres Pál válogatott melegítője és saját kardja, amellyel számos meghatározó versenyt nyert.

2008-ban Pekingben a brit versenyzők tizenhét arannyal vezették az összesített éremlistát, maguk mögé utasítva ezzel az amerikai, a német és az ausztrál sportolókat. A magyar csapat egy aranyéremmel és öt bronzéremmel zárta a játékokat, és ezzel a negyvenkilencedik helyen végzett az éremtáblázatban a hetvenhat induló ország közül.

„Az elmúlt évek világversenyei, és a jelenlegi világranglista-helyezéseink alapján elmondhatjuk, hogy a mostani csapat erősebb a négy évvel ezelőttinél, ezért joggal bizakodhatunk jobb eredményekben is. Azt kívánom versenyzőinknek, hogy mindannyian elégedetten térjenek haza Londonból, ha ez így lesz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó eredményeket értünk el” – mondta Gömöri a versenyzőknek útravalóul.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Hobby Rádió)