Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke csalódott lenne, ha nem sikerülne a londoni nyári paralimpián felülmúlni a négy évvel ezelőtti pekingi szereplést (egy arany, öt bronzérem).



A sportvezető nyolc-tíz érem megszerzésében bízik, és a Népszavának nyilatkozva beszélt az országot sújtó pénzügyi nehézségek hatásairól is.

– Kevesebb, mint két hónap van már csak hátra a londoni paralimpiáig. Hogyan állnak az előkészületekkel?
– A sportolókhoz hasonlóan az iroda életében is célegyenesbe ért a munka, azzal a különbséggel, hogy amíg a versenyzőknél lassan kezdik csökkenteni a terhelést, és jön a formába hozás időszaka, munkatársaimnak, mivel sajnos nagyon kevesen vagyunk, az eddigi nyolc-tíz helyett mostantól tizenkét-tizennégy órát kell dolgozniuk, hogy minden rendben legyen. De minden feladatunkat megoldjuk.

– Hogyan lehet anyagi háttér nélkül eleget tenni az összes feladatnak, sportszakmai elvárásoknak, biztosítani a kvótát szerzett sportolóknak a felkészüléshez szükséges feltételeket, sportfelszereléseket, edzőtáborozási lehetőséget? Molnár Zoltán MOB-főtitkár a Népszavának nyilatkozva azt mondta, elkezdték aláírni az állami támogatások utalásához szükséges szerződéseket a szövetségekkel, addig is a MOB rugalmasan kezelte a sportági szövetségek kéréseit, és előleg formájában próbált mindenkinek segíteni.
– Ez valóban így történt, igaz, nekünk szerencsére a támogatóink is rengeteget segítettek, a Tesco kuponakciójából jelentős összeg gyűlt össze a londoni felkészülés támogatására, ezen kívül hitelek és előlegek segítettek átvészelni ezt az időszakot. Minden paralimpikonunk számára igyekeztünk a lehető legjobb felkészülési feltételeket biztosítani, mindenki volt felkészülési versenyen és edzőtáborban is.

– Pekingbe harminchárom magyar sportoló jutott el, Londonban ugyanennyien lesznek. Erősebb a mostani csapat a négy évvel ezelőttinél?
– Az elmúlt időszak világversenyeinek eredményei és a világranglisták alapján egyértelműen igen. Sors Tamást az elmúlt négy évben senki sem győzte le száz méteres pillangón, paralimpiai bajnokként, világ- és Európa-bajnokként, világcsúcstartóként az idén is esélyes az aranyra, de a világranglistán elfoglalt helyezése alapján éremesélyes a húszéves Tóth Tamás, aki ötven méter gyorson Európa-csúcstartó, s szintén dobogóra állhat a hatodik paralimpiájára készülő Vereczkei Zsolt is. A vívóknál Krajnyák Zsuzsanna világbajnokként várja a párbajtőr-versenyeket, de a nyolctagú csapatban szinte mindenkinek van már valamely világversenyen szerzett érme. Többszörös világ- és Európa-bajnokként érkezik Londonba Pálos Péter asztaliteniszező. Atlétikában a Biacsi-testvérek a világ élvonalába tartoznak.

– Ennyi esélyes hallatán akár a nyolc-tíz érem is visszafogott elvárás?
– Nem hiszem. A paralimpia hangulata egyetlen más versenyéhez sem hasonlítható, mindig vannak olyanok, akiket agyonnyom a tét, mások szárnyalnak. És óriási szerepe van a szerencsének is. Pekingben elképesztően balszerencsések voltunk, vívásban egy tussal maradtunk le az egyik bronzról, judóban három éremesélyes sportolónk közül az egyik sérülten érkezett a játékokra, a másik mérkőzés közben sérült meg, mert ellenfele véletlenül rálökte az eredményjelzőre, a harmadik a bronzmeccsen néhány másodperccel a vége előtt veszített el ipponnal egy megnyertnek tűnt mérkőzést. Ezek az esetek benne vannak a sportban, és nincs arra garancia, hogy nem történnek hasonló dolgok Londonban is.

– Miben különbözik a paralimpia az olimpiától?
– A lényeget tekintve semmiben. Paralimpikonjaink az olimpikonokkal együtt vettek részt a doppingellenes továbbképzésen, a paralimpikonokra is a WADA előírásai vonatkoznak, a mi sportolóink is leadják a holléti nyilvántartást és folyamatosan vezetik azt, őket is legalább háromszor ellenőrizték a játékok előtt a doppingellenőrök, nálunk sem lehet ajándékba részvételi jogot kapni és persze, a kvótákat a világranglistán elfoglalt helyezések alapján szerzik meg a sportolók. Annyi a különbség, hogy a paralimpián végtag-, látás- és enyhén értelmi sérült sportolók vesznek részt, akiknek az itthoni anyagi és erkölcsi megbecsülése jelentősen kisebb az olimpikonokénál. És a televízióban is kevesebbet vagyunk láthatók, bár ezen a téren az előzetes ígéretek alapján lesz némi javulás Pekinghez képest.

A londoni paralimpiai csapat

ATLÉTIKA (4):
Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Kanyó Zsolt, Orbán Csaba
ASZTALITENISZ (3): Berecki Dezső, Csonka András, Pálos Péter
ERŐEMELÉS (2): Sas Sándor, Szávai Csaba
EVEZÉS (1): Lengyel Mónika
JUDO (2): Papp Gábor, Szabó Nikolett
SPORTLÖVÉSZET (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
TENISZ (1): Farkas László
ÚSZÁS (10): Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána; Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt
VÍVÁS (8): Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit; Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Népszava,
Bernau Péter írása
Fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság)