A parajudósok számára Grand Prix-viadalt rendeztek Azerbajdzsánban, a bakui paralimpiai kvalifikációs tornán az Európa-bajnoki bronzérmes Burányi Flóra az ötödik helyezást szerezte meg.




Burányi Flóra (kékben) három győzelmet aratott Bakuban


A párizsi paralimpia kvalifikációs eseményén harminchat ország csaknem kétszáz látássérült judósa lépett tatamira, a magyar színeket ezúttal egyedül Burányi Flóra képviselte, a Rákosvidéke Hajtós DSE versenyzője a J1-es kategória 57 kilogrammos súlycsoportjában indult.

Az első körben ipponnal nyert a német Wagner ellen, majd a negyeddöntőben alul maradt az argentin Gomezzel vívott csatában. A vigaszági küzdelmeket újabb ippongyőzelemmel kezdte, ezúttal az üzbég Poziljonova ellen, majd sikerült legyőznie a spanyol Manzarenót is, ugyancsak ipponnal. A fárasztó menetelés végén következhetett a bronzmérkőzés, amelyen az amerikai Mutia nyert, így Flóra az előkelő ötödik helyen zárt.

Fontos lehet majd ez a siker, hiszen a GP ötödik helyezéséért hatvan világranglistapont jár. A kvalifikációs sorozatban Flóra pillanatnyilag a tizenkettedik helyen áll a rangsorban, a szabályok szerint a súlycsoportjában mindössze hat direktó kvótát lehet szerezni, de további harminc kvóta sorsa felett az IBSA bizottsága dönt majd, amely minden bizonnyal az indulási jog nélkül maradt országok legjobb pozícióban található versenyzőjének ítéli majd ezt oda.

A világranglistán még egy magyar versenyzőt jegyeznek, a Széchenyi Egyetem SE csapatánál készülő Fóris Norbert a J1-es kategória 90 kilogrammos súlycsoportjában a tizenkilencedik helyen áll. A kvalifikációs versenysorozat jövő júniusban ér majd véget.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)