A magyar válogatott három tagja is tatamira lépett a harmadik alkalommal megrendezett siket Európa-bajnokságon, Szófiából a mieink egy arany- és egy bronzérmet, továbbá egy ötödik helyezést hoztak haza. A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége beszámolója.




„Most először három fővel tudtunk indulni a siketek legnagyobb európai judorendezvényén – kezdte beszámolóját Papp Zoltán szakágvezető. – Ötvös Patrik második kiemeltként kezdte az Európa-bajnokságot. Az első mérkőzésén a korábban az épeknél is kétszeres Grand Prix-érmes ukrán Hevorh Hevorhjant verte intésekkel a hosszabbításban. Az elődöntőben ismét hosszabbításban nyert, vazarival győzte le a török Yusof Celiket. A döntőben az aktuális világbajnok, a siketlimpiai bronzérmes francia Raphael Ourednik ellen nyert vazarival, ezzel Patrik a világbajnoki ötödik helye és a siketlimpiai bronzérme mellé begyűjtött egy Európa-bajnoki aranyérmet is!”




„Filakovity Martin az első mérkőzését könnyedén vette és bejutott az elődöntőbe. A másodikon sajnos összekerült a regnáló siketlimpiai bajnokkal és világbajnokkal, illetve most már Európa-bajnokkal. Itt elég nagy volt a különbség, Martin ipponnal kikapott. A harmadik helyért egy belga judóssal ment, akit egy csodálatos ipponnal megvert, így bronzérmet szerzett! Krizonics Ádám először indult nemzetközi siketversenyen. Az első mérkőzést könnyedén nyerte, bejutott az elődöntőbe, utána sajnos az ukrán és a francia ellenfele is erősebbnek bizonyult, így Ádám az ötödik helyen végzett. Nagyon büszke vagyok a kis csapatomra!”

„Ez volt életem első siket nemzetközi versenye, nagyon jó élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam – mondta Krizonics Ádám, a Pestszentlőrinc-Kassa SE sportolója. – A hetvenhárom kilogrammban indultam, az első ellenfelem bolgár volt, akit ipponnal legyőztem. A második, ukrán ellenfelem ellen sajnos elveszítettem a merkőzést. A harmadik helyért küzdhettem egy francia judoka ellen, de sajnos nem jött össze a győzelem, így ötödik lettem. Bár egy éremnek nagyon örültem volna, de a mezőny rendkívűl erős volt, így elégedett vagyok az eredménnyel. Köszönöm, hogy itt lehettem, és részt vehettem az Európa-bajnokságon!”



„Az első meccsemen egy erős ukrán judós volt az ellenfelem, aki – mint utólag kiderült – az épek között is rendkívül eredményes. A meccs előtt nem éreztem semmi különöset, a bemelegítés is jól sikerült, teljesen nyugodtnak, lazának éreztem magam – vélekedett Ötvös Patrik, az UTE judósa. – Ez a meccs volt a legkeményebb és leghosszabb küzdelem számomra a napom során, de kitartásommal sikerült fölé kerekedni és győzni. A második küzdelem a török rivális ellen zajlott, őt már ismertem, küzdöttem vele versenyen is, tudtam hogy fejben mire van szükségem ellene. Ő egy rendkívül kellemetlen stílusú judós számomra, aki megnehezítette a dolgomat, de a küzdelem vége felé sikerült egy új technikát dobni rajta, amit az utóbbi időben kezdtem el gyakorolni és próbálgatni edzés során, több kevesebb sikerrel. Szerencsére versenyen elsőre sikerült, és ezzel megtudtam nyerni a küzdelmet. Fejben nagyon higgadtnak és összeszedettnek éreztem magam. A döntőben jött a legtapasztaltabb és a legesélyesebb versenyző, a francia fiú. Szerencsére a döntők előtt tudtam kicsit pihenni, amire nagy szükségem volt, mert elfáradtam az előző meccsek miatt. Különösebb izgalom és feszültség sem volt bennem, mondhatni túlságosan is nyugodtnak éreztem magam. A küzdelem során oda-vissza dobáltuk egymást, ment az adok-kapok. Egyszer-kétszer azért szoros volt a helyzet, de sikerült megoldani, a küzdelem vége felé átvenni az irányítást. Több ígéretes indulási, dobási kísérletem is volt, aminek köszönhetően még bátrabban mentem bele a veszélyes szituációkba. Ez meg is hozta a szerencsém, mert sikerült szépet dobni. A küzdelem legvégén már volt bennem egy kis versenyfeszültség, de sikeres taktikai judómnak köszönhetően győztesként tudtam elhagyni a tatamit. Jó érzés volt nyerni egy ilyen szintű versenyen. Ritkán szoktam ünnepelni küzdelmek után, de most azért volt mosoly, öröm, külön boldogság volt az is számomra, hogy ezt a sikert a saját edzőm, Horváth László társaságában tudtam átélni, aki végig ott volt velem és támogatott.”




„A kilencven kilogrammban indultam, nyolc fő indult ebben a kategóriában – kezdte beszámolóját Filákovity Martin, a Rákosvidéke Hajtós DSE versenyzője. – Az első mérkőzésemen hazai pályán játszott a bolgár ellenfelem, de sikerült megvernem ipponnal. A második mérkőzésen ukrán ellenfelem volt, aki siketlimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmes is volt, úgyhogy nem volt egyszerű ellene, de kemény küzdelem volt. Körülbelül két-három perc múlva legyőzött engem, én magam is hibáztam, de nem keseredtem el, gondoltam, majd javítok. A harmadik helyért nagy eséllyel indultam egy belgiumi ellenfél ellen. Ez is kemény, szoros küzdelem volt, de három perc múlva simán győztem, ipponnal. Ez hatalmas élmény volt, először lettem harmadik, nagyon örültem, még sírtam is kicsit, hiszen először szereztem bronzérmet Európa-bajnokságon. Köszönöm azoknak is, akik szurkoltak nekem, rengetegen vagytok!”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Magyar Hallássérültek Sportszövetsége)