Bemutatót tartott a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség judo szakosztálya a SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG negyedik napjának szünetében. Összesen 26 sportoló jelent meg a Papp László Arénában a népes publikum előtt.



A nemzetközi szervezet, a Special Olympics International (SOI), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington D. C.-ben a Kennedy-család támogatásával. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1988-ban ismerte el a speciális olimpiai mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti hivatalosan az olimpiai kifejezést.



A versenyek lebonyolításában közreműködő neves személyek, például: Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Stewie Wonder, olimpikonok, színészek. Napjainkban mintegy 200 országban, 3,1 millió értelmi fogyatékossággal élő sportoló, 30 téli és nyári olimpiai sportágban edz és versenyez.

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség 1989 óta szervez versenyeket, programokat, edzéseket. A judo 2005-ben került be a nemzetközi speciális olimpia versenyrendszerébe, azóta minden világversenyen egy ötödik hely kivételével kizárólag a dobogón végeztek judós sportolóink.

A judo rengeteget segít a mozgások, forgások, lépések révén hiszen fejleszteni lehet a motorikos irányítást és a koordinációt egyaránt. Magyarországon 2001-ben Juhász József, az MSOSZ judo szakágvezetője, a Pestszentlőrinc-Kassa Sportegyesületben kezdte el elsőként, intézményesen, nagyobb létszámban az integrált edzéseket, ahol ép és fogyatékos sportolók együtt eddzenek és készülnek fel a hazai és nemzetközi megmérettetésekre.

A bemutatón a speciális olimpikonokkal a Pestszentlőrinc-Kassa SE ép sportolói vettek részt. Többek között, Váczi Alexandra, speciális olimpikon, Eb-ezüstérmes, Mamira Luca ép sportoló, többszörös magyar bajnoki dobogós mutattak be különböző földharci technikákat és technikai formagyakorlatokat. A legkisebbek is képviseltek magukat, hiszen Szilágyi Patrik, valamint Farkas Krisztián (mindketten óvodások) a dobótechnikák széles palettáját alkalmazták egymáson.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017)