ImageA Szépművészeti Múzeumban
ünnepélyes keretek között átadták
az Új Európa Alapítvány és a MOL
Tehetséggondozásért járó díjait.


A sport kategóriában három edző és egy testnevelőtanár részesült elismerésben: a ceremónián jutalmazták Bíró Norbert ceglédi dzsúdóedzőt, a vak és gyengénlátó gyerekek sporttevékenységét elősegítő munkájáért, valamint a Ceglédi Vasutas SE dzsúdó szakosztályánál és a Vak Diákok Sportegyesületénél végzett tevékenységéért. Mivel a szakember maga is gyengénlátó, sorstársai számára a sport- és az edzői pályafutása is példaértékű.

Image
Bíró Norbert (középen) pályafutása példaértékű

Bíró Norbert (1974), Cegléd – „a gyengénlátók mentora”
A Ceglédi Vasutas SE dzsúdó szakosztályánál és a Vak Diákok Sportegyesületénél is kiemelt munkát végez. Sikeres dzsúdóversenyzőként kezdte pályafutását, azonban a szemén kialakult zöldhályog miatt húsz éves korától eredeti szakmáját nem folytathatta. Külföldre utazott, hogy tapasztalatot szerezzen látássérültek dzsúdó oktatásában.

Először maga is aktívan versenyzett látássérültként, legjobb eredménye az athéni paralimpiai versenyen szerzett bronzérme volt. 1994 óta tevékenykedik edzőként, ő szervezte meg a gyengénlátók dzsúdósportját itthon. Vak és gyengénlátó gyerekekkel foglalkozik, akiknek integrációjában kiemelkedő szerepet játszik a sportolás. 2002 óta szervezi számukra évente a látássérült ifjúsági országos bajnokságot.

Tanítványai az utánpótlás országos bajnokságokon huszonöt bajnoki címet és négy csapatbajnoki aranyérmet szereztek a látók között, míg látássérültek bajnokságain ötven hazai bajnoki aranyat és világbajnoki első és második helyezést értek el. A látássérültek sportszövetsége az ő ötlete nyomán és az ő közreműködésével tudta először megszervezni 2007-ben a Látássérültek Európai Ifjúsági Sport Találkozóját. Munkáját anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi. Sorstársai számára példaértékű, mind a sportpályafutása, mind edzői tevékenysége.

Jelölői kiemelték hivatás szeretetét, az épek és sérültek iránti odaadással végzett munkáját.

Kitüntetésben részesült még Józsa Csaba, a Diósjenői Általános Iskola testnevelője a településén nyújtott ifjúsági sportszervező munkájáért. A tanár többek között labdarúgó edzéseket, sport napközit és úszásoktatást szervez, emellett a város értelmi fogyatékos sportolóival is foglalkozik. Díjat vehetett át a számos kardvívóbajnokot sikerre segítő Gerevich György vívóedző, aki a Vasas SC-ben végzett tevékenysége mellett a felnőtt válogatott felkészítéséből és az utánpótlás-nevelésből is kivette a részét. Korábban nevelőedzője volt Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes kardvívónak, valamint Szilágyi Áronnak is, aki junior létére a világbajnok felnőtt válogatott tagja.

Tehetséggondozásért Díjat kapott Rapcsák Károly, aki 1977 óta a Vác Városi Evezős Klub mesteredzője, és sportolói által 71 országos bajnoki cím birtokosa. Tevékenységét legjobban az minősíti, hogy kitüntetésre jelölését két korábbi tanítványa, a sydneyi olimpián ötödik, kétszeres világbajnok Pető Tibor, valamint az Athénban ötödik, vb- és Eb-győztes Hirling Zsolt adta be.

(Judoinfo.hu 2007
Forrás: Magyar Távirati Iroda)