Új judoteremmel gazdagodott a Csik Ferenc Általános és Középiskola, amelynek kapcsán merült fel a Sportmindig.hu újságírójában, hogy az intézmény milyen szép példája is az integrációnak.




Persze az alaphírben, miszerint prominens személyek felavatták a termet mindez nem szerepel. Kozmann György helyettes államtitkár arról beszélt, hogy „ahhoz, hogy szellemileg, fizikailag egészséges nemzedék nőjön fel, elképzelhetetlen a rendszeres mozgás, a sport. Ebben segít a mindennapos testnevelés, s azok a létesítményfejlesztések, amelyek 2010-től elindultak az országban”.

Mindez szerintem is fontos és mint két gyermek édesanyja, bizton állíthatom egyik mosolygós szememmel, hogy egészséges gyermekemnek szüksége van arra, hogy rendszeres mozgáshoz szokjon. Másik szemem is mosolyog, csak másként.

Idősebbik fiamnak izomdisztrófiája van, amely fokozatosan pusztítja az izomszöveteket. Nem vidám történet a mienk alapvetően, de hiszem, hogy rendben lesz, többek között azért is, mert kiváló iskolába jár, és ez a Csík Ferenc. Náluk tapasztalom és látom a mindennapokban, hogy valóban működik a rendszer, az igazi integráció. Van kirendelt pedagógiai asszisztens, aki szünetekben vigyázza a gyerek minden léptét. Van szomatopedagógus, aki a testnevelésórák helyett szakszerűen foglalkozik vele. No és van egy elfogadó osztályfőnök, aki az órákon meg is valósítja azt, hogy kis közösségükben minden jól működjön.



Mindhárom segítőnkről szuperlatívuszokban lehet csak beszélni, akik velünk, a szülőkkel együtt gondolkodnak. Fontos ez, hiszen optimális esetben a gyermek, az iskolába otthonról megy haza – és lássuk be, manapság, idehaza, ez a fehér holló kategóriába sorolható. Persze, nyilván szerencse is kell az élethez. De nem csak erről van szó. Sokat töprengtünk az iskolaválasztáson, speciális mozgásigényű gyermek esetében ez mindig nagy dilemma.

A meggyőzés végeredményben egyszerűbb volt, mint gondoltuk. Az iskolai nyílt napon az alsós igazgatóhelyettes körbevezetett minket az iskolában és közben mesélt az olyan szkeptikusoknak, mint jómagam. Sosem gondoltam volna, hogy egy MOB-hoz kötődő, sporttagozatos iskolában fontos lehet a mozgáskorlátozottak integrációja. Hogy az alsósok vezetője név és betegség szerint ismeri a speciális igényű gyerekeket, vagyis nem csak a kiváló sportteljesítményt nyújtó nebulókat.

Röviden: jó helyen vagyunk. Örülök, hogy van jó példa. Örülök az új teremnek. Tessenek szépen másolni!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Sportmindig.hu)