Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint mintegy harminc magyar induló és tíz érem megszerzése a cél a jövő évi riói paralimpián. A magyar versenyzők eddig összesen öt kvótát szereztek a riói paralimpiára: sportlövészetben kettőt, míg kajak-kenuban, kerékpárban és judóban egyet-egyet.




„A Magyar Paralimpiai Bizottság elvárása megközelítőleg harminc kvóta és tíz érem a paralimpián. Ez a realitás, figyelembe véve a harminchárom londoni kvótát és az ott nyert tizennégy érmet, valamint az elmúlt négy évben a nemzetközi parasport fejlődését – mondta az MPB elnöke. – Az idei nagyon sikeres évnek számít ebből a szempontból, különösen azt figyelembe véve, hogy kvalifikációs esztendő volt” – hangsúlyozta az MPB elnöke.
 
Szabó László az idén jól teljesítő magyar parasportolók közül kiemelte a Rióban jó szereplésre egyaránt esélyes Boronkay Péter para-tereptriatlon világbajnokot, az U23-as kerekesszékes vívó-világbajnokságon két aranyérmet nyert Veres Amarillát, az első magyar parakajakosként riói kvótát kiharcoló Váczi Anitát, a sportlövő Gurisatti Gyulát és Dávid Krisztinát, az egri kerekesszékes vívó-világbajnokságon ezüstérmes női tőr-, illetve a bronzmedált nyert női párbajtőr csapatot, illetve az Eb-bronzérmes Arlóy Zsófia, Bicsák Bettina asztalitenisz párost. Hagyományosan a magyar parasport erősségei az úszók és az atléták is.

„Kifejezetten jól állunk, határozott, erős és jókedvű paralimpiai csapattal fogunk kimenni Rióba, ahol keményen fogunk küzdeni a nemzeti színekért. Sikereink segíteni fogják a teljes magyar sportot és a teljes magyar fogyatékos társadalmat. Nem beszélve arról, hogy 2024-ben paralimpiát is rendezni szeretnénk Budapesten” – fejtette ki Szabó László, s hozzátette, célja, hogy a magyar fogyatékos sport elismertségét növelje, ehhez segítséget nyújtana a sikeres szereplés.

Az MPB számára a legnehezebb a tavalyi évben a szervezet körül kirobbant botrány és az elnökváltás volt. „A 2015-ös év nagyon nehéz volt a magyar parasport számára, hiszen nemcsak az eredményekkel, hanem a botránnyal kapcsolatban is bekerült a hírekbe. Mindazonáltal nagy sikernek élem meg, ahogy lezártuk ezt az ügyet” – mondta.

Az MPB elnöke fontosnak nevezte, hogy a bíróság bejegyezte a szövetség új elnökét és vezetőségét, illetve azt, hogy tizenkét sajtó-helyreigazítási pert nyertek meg vagy zártak le azzal, hogy megegyeztek az adott sajtótermékkel a helyreigazítás közzétételében. „Ez a szakasz a nyáron lezárult, ősztől már a sportra tudtunk koncentrálni” – tette hozzá.
 
Kitért arra, hogy az MPB költségvetése a jövő évre megközelíti a félmilliárd forintot, ennek döntő részét az állami költségvetés biztosítja, ezt szponzori támogatások, illetve a szervezet saját bevételei egészítik ki.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: MTI)