Fogyatékkal élő fiatalok részvételével rendeztek judo versenyt az ózdi Városi Sportcsarnokban. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség égisze alatt futó megmérettetésnek kettős célja volt.




Egyrészt versenyzési lehetőséget biztosítani azon sportolóknak, akik hazánkat fogják képviselni az idei speciális olimpián, másrészt felhívni a figyelmet az együttélés, az együtt sportolás lehetőségére, fontosságára.

Ózdon 2009 februárjában, szakköri formában, gyógypedagógus irányításával indult meg a speciális igényű gyermekek judo oktatása. Az edzők hiszik és vallják, hogy a sportolás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren egyaránt fejlődnek a gyermekek. Az országos judo szövetség vezetése a normál tanrendű oktatási intézményekben is próbál egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a sportág népszerűsítésére, ez a törekvés pedig térségünkben is érezteti hatását.




„A borsodszentgyörgyi általános iskolában is elindítottuk a judo oktatását. Sőt mi több, már a testnevelés órára is bejutottam és a testnevelő tanárral együtt órákat adunk a judóból a gyerekeknek” – mondta Tarr Mihály, az ÓVSE judo szakosztályvezetője.

Az idei ózdi verseny több volt, mint egy átlagos verseny. Az egész délelőttöt felölelő megmérettetés több judokának is fontos állomás volt az idei, Los Angelesben megrendezendő Speciális Olimpiai Játékokra való felkészülésben.

„Fejlesztenünk mindig kell, a nemzetközi mezőny is fejlődik. Egyre inkább közelít az épek sportjához, ebből következően nekünk is ezt követnünk kell, megtartva persze a speciális olimpia jellegzetességeit. Itt ki van tiltva sok olyan technika, ami az épek sportjában engedélyezett, mert elsődleges a gyermekek biztonsága. Mérhető azonban a fejlődés, a technikai tudás fejlődése” – nyilatkozta Juhász József, szövetségi kapitány.

A magyar válogatott keretének az elmúlt években két ózdi tagja is volt, a speciális olimpián viszont nem lesz ózdi versenyző. A hazai versenyen azonban jutott érem a borsodiaknak is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Ozd.hu)