Minden idők legnagyobb és legjobban megrendezett Universiadéja várható a nyár folyamán Oroszországban, több mint 12000 sportolóval, 1500 kísérővel, edzővel, 1500 újságíróval, 20000 önkéntessel, 27 sportággal, vadonatúj sportlétesítményekkel: 45 új vagy felújított létesítmény áll majd a résztvevők rendelkezésére.



Ez Kazany, a 27. Nyári Universiade helyszíne. A viadalt július 6-17. között rendezik. Az olimpia utáni második legnagyobb multisport világeseményen a magyarok várhatóan százhúsz sportolóval indulnak, az Universiádén körülbelül százhatvan nemzet részvételére lehet számítani.

Azt mondják, aki néhány évvel ezelőtt járt Kazanyban, most rá sem ismer a szinte teljesen megváltozott orosz-tatár városra. Rengeteg az új létesítmény, szálloda, étterem. A szervezők és a helyiek mindent alárendeltek az Universiádénak.



Néhány létesítmény, néhány adat:
- A Kazany Aréna (labdarúgó stadion) a színhelye a nyitó- és záróünnepségnek, valamint a labdarúgó mérkőzéseknek. Egyelőre 70 százalékos készültségi állapotban van, 45 ezres a lelátója;
- Az atlétikai stadion 25 ezer férőhellyel rendelkezik. A stadiont egybeépítették egy fedett, bemelegítő pályával;
- A kosárlabdacsarnok két részből áll, egy 7000 férőhelyes nagy csarnokból és egy 1500 néző befogadásra alkalmas kis csarnokból. Mindkettőben rendeznek mérkőzéseket;
- A 2011-ben átadott evezős pálya a kajak-kenu, az evezős és a nyíltvízi úszóversenyek házigazdája lesz;
- Tornacsarnok: 3200 fő, 18 méteres belmagasság. Sportágak: torna és ritmikus gimnasztika;
- Tenisz Akadémia: tenisz (külső helyszín) és tollaslabda (belső helyszín). Összesen huszonöt teniszpálya található az akadémián;
- AK Bars Birkózó Csarnok: éppen övbirkózás diákolimpia zajlott a helyszín bejárásakor, nagy hangulatban, több ezernyi iskolás részvételével. A csarnok természetesen új, 2009-ben épült, egybeépítve két gyakorló csarnokkal és egy jól felszerelt konditeremmel;
- Vízisportok Palotája (Aquatics Palace): az Universiádét követően itt rendezik a 2015-ös vizes világbajnokságot is. Három medence, két 50-es, egy 33-as. 50 ezer négyzetméteres (!) területen fekszik. Sportágak: úszás, műugrás, szinkronúszás;
- Tatneft Aréna: hatalmas jégcsarnok, főként jégkorongra használják. Az idei júliusi Universiádén ez a csarnok lesz a judoversenyek házigazdája, négy tatamin, a vele egybeépült gyakorló jégcsarnok pedig edzőteremként szolgál.

A létesítmények kiváló minőségűek, kifogástalan állapotúak. Természetesen a minden igényt kiszolgáló Universiade Falu is elkészült. A sportolók szálláshelye fürdőszobákkal, három-négy ágyas szobákkal rendelkeznek.

A nevezési határidő: 2013. június 6. Minden Universiade résztvevő vízummentesen utazhat Oroszországba, Kazanyba.

Magyarország eddigi mérlege az Universiadékon 118 arany-, 93 ezüst- és 102 bronzérem. Az indulók nevezési listáját egy héten belül véglegesítik. Csak felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező sportolók utazhatnak Kazanyba, illetve azok, akik az Universiádét megelőző évben (2012) diplomáztak.

A csapatsportok közül férfi és női vízilabdában, valamint női kosárlabdában leszünk érdekeltek. A csapatvezetői értekezlet idején kisorsolták a csoportokat. A magyar női Universiade kosárlabda válogatott Ausztráliával, Finnországgal és Kínával került egy kvartettbe. A női vízilabdázók az Egyesült Államokkal, Ausztrálival és Franciaországgal játszik a továbbjutásért, míg a Vincze Balázs vezette férfi válogatott a házigazda oroszokkal, Ausztráliával, Kanadával, Japánnal és Grúziával került egy csoportba. Érdekesség, hogy mindhárom csapatunk megmérkőzik Ausztráliával.

A legutóbbi, 2011-es Universiadéról (Sencsen, Kína) a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza, Cseh László három aranyérmet nyert.


Kosztolánczy György (felül) az eddigi egyetlen Universiade-aranyérmesünk


Ami judósaink Universiade-múltját illeti: eddig egy aranyérmet tudott szerezni magyar versenyző, Kosztolánczy György a 2003-as csedzsui Universiadén nyert a 100 kilogrammosok versenyében. A legutóbbi három Universiade közül 2007-ben Bangkokban Farkas Bálint (100 kg) hetedik lett, 2009-ben Belgrádban Ungvári Attila (73) ezüst-, Bor Barna (+100) és Csernoviczki Éva (48) bronzérmet szerzett, két éve Sencsenben pedig Krizsán Szabolcs (81) és Erdélyi Lilla (48) zárt a hetedik helyen.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
 
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: MEFS)