Ezen a napon ünnepli negyvenhatodik születésnapját a ‘kilencvenes évek egyik kiemelkedő judós egyénisége, a kétszeres olimpiai bronzérmes, világbajnok, négyszeres Európa-bajnok francia Stephane Traineau.


Az atlantai olimpia bronzmérkőzése: Traineau és Kovács Antal csatája


Az ünnepelt francia judós huszonyegy évesen, 1987-ben párizsi győzelemmel robbant be a 95 kilogrammos súlycsoportba, az első felnőtt világbajnokságára sem kellett soká várni, 1989-ben Belgrádban az ötödik helyig jutott.

Az 1991-es barcelonai világbajnokság és az 1992-es párizsi Európa-bajnokság aranyérmeseként utazhatott a barcelonai olimpiára, ám ott az amerikai Leo White meglepetésre elütötte a nyolc közé jutástól.

Az 1993-as hamiltoni világbajnokságon bronzérmes lett, az egyetlen vereségét az olimpiai bajnok Kovács Antaltól szenvedte el. Sajnos előbb az 1995-ös birminghami Eb, majd az atlantai olimpia bronzmeccsén visszavágott ezért, de a világbajnoki arany kárpótlást jelenthet mindezért.

Sydneyben Traineau újra a dobogó harmadik fokára állhatott, s az izraeli Ariel Zeevi ellen megnyert bronzmeccs volt sokáig pályafutásának utolsó mérkőzése. Visszavonulása után öt éven át a francia válogatott kapitányaként dolgozott, ám 2006-ban, negyven esztendősen újra edzésbe állt…

A francia média nagy érdeklődésével kísért visszatérés nem volt sikertelen: a veterán Traineau megnyerte a francia bajnokságot a 100 kilogrammban, s a párizsi szupertornán is eljutott a kilencedik helyig!

Nekünk is van születésnaposunk, ma tizennyolc éves a junior bajnoki bronzérmes Csényi Márk. Isten éltesse!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)