Tudták, hogy ugyanazon a napon, 1972. június 12-én született judósportunk két jelentős alakja, Pekli Mária és Illyés Miklós? Mindketten ezen a napon ünneplik negyvenedik születésnapjukat!



A bajai Pekli Mária – akárcsak a miskolci Illyés Miklós – már tizenhét évesen felállhatott a magyar bajnoki dobogó legfelső fokára, s pályafutásuk sokáig egy irányba tartott.

Pekli Mária Európa-bajnoki ezüstig jutott a juniorok között (1989, Athén), majd 1993-ban a hamiltoni világbajnokságon már a felnőttek között mehetett a bronzéremért, végül ötödik lett. Európában 1996-ban érte el a legjobb eredményét, amikor karfeszítéssel kapott ki a kontinensbajnokság fináléjában a holland Jessica Galtól.

Pekli Mária októberben Tatán, egy évvel később már Adelaide-ben lett országos bajnok, 2000-ben, Sydneyben pedig már Ausztráliának szerezte olimpiai bronzérmét – ez volt a kontinensnyi ország történetének első judós olimpiai érme.

1997 és 2003 között sorozatban hétszer lett ausztrál bajnoki aranyérmes, de más rekordot is jegyez: a kubai Driulys Gonzalezzel és a japán Tamura Riokóval egyetemben ő az első női judós, aki öt olimpián is részt vett, 1992-ben és 1996-ban magyar, 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban ausztrál színekben. Utóbbi nem túl kellemes emlék számunkra, Pekingben úgy lett ötödik, hogy az első körben elütötte a továbbjutástól világbajnoki bronzérmesünket, Baczkó Bernadettet.



Illyés Miklós az 1992-es junior-világbajnokságon tette le a névjegyét, Buenos Airesben harmadik lett. A felnőttek között 1999-ben érte el legnagyobb sikerét, amikor ötödik helyezést ért el a birminghami olimpia kvalifikációs világbajnokságon.

Négyszeres magyar bajnok, súlycsoportjának egyik erőssége a nemzetközi mezőnyben is, erről tanúskodik tizenhat (!) Világkupa-érme, közöttük öt a legfényesebbek közül. (Sport)diplomataként is ígéretes karrierbe kezdett, jelenleg ő a Miskolci VSC elnöke, a Magyar Judószövetség szakmai alelnöke, a londoni olimpiára készülő válogatottunk szakágvezetője.

Van még egy ünnepeltünk, ma huszonhat éves a junior magyar bajnok Urbán Gergő. Isten éltesse valamennyiüket!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)