Ezen a napon ünnepli harmincharmadik születésnapját a hollandok világbajnok, olimpiai bronzérmes, háromszoros Európa-bajnoki érmes judósa, Ruben Houkes, aki a felnőttek között a 60 kilogrammban szerepelt pályafutása során.


Az emlékezetes pekingi bronzmérkőzés


Ruben Houkes
huszonhat évesen, 2005-ben hazai pályán, Rotterdamban állhatott először a dobogóra világversenyen, akkor harmadik lett az Európa-bajnokságon. Ezt remek sorozat követte: 2006-ban újra bronzérmet szerzett az Eb-n, 2007-ben pedig megnyerte a világbajnokságot Rio de Janeiróban: az aranyéremig vezető úton a magyar Burján László, a kínai Liu, az iráni Ahudzade, a török Ogüz, a szlovén Draksic és a grúz Kergiani ellen is diadalmaskodott.

Ő szerezte Hollandia nyolcadik judós világbajnoki címét, előtte ez a bravúr csak a legendás Anton Geesinknek (1961,1964,1965), Wim Ruskának (1967, 1971), Guillaume Elmontnak (2005) és Dennis van der Geestnek (2005) sikerült.

A remek sorozat 2008-ban sem maradt abba, Houkes előbb ezüstérmes lett a lisszaboni Európa-bajnokságon, majd bronzérmet szerzett a pekingi olimpián, úgy, hogy csak a későbbi győztes koreai Csojtól kapott ki. A következő olimpiai ciklus már nem sikerült Houkesnek, bár 2009-ben indult az Eb-n és a rotterdami vb-n is, újabb érmet már nem sikerült szereznie, ezt követően be is fejezte pályafutását.

Nekünk is vannak születésnaposaink: ma huszonhat esztendős az olimpiai hetedik helyezett, világbajnoki bronzérmes, U23-as, junior és ifjúsági Európa-bajnok Baczkó Bernadett, ma huszonhárom a kétszeres magyar bajnoki bronzérmes Hoppál Dániel, ma tizenhat a kétszeres ifjúsági ob-bronzérmes Tornyos Balázs, és ma tizenöt az ifjúsági magyar bajnok Boros Bence. Isten éltesse őket!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)