Ezen a napon ünnepli harminckettedik születésnapját a japánok olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok judósa, Szuzuki Kejdzsi, aki a japán olimpiai válogatókon nem járt sikerrel, így Londonban nem léphet majd tatamira.



Az elmúlt években többször is bizonyítota, hogy a pekingi kisiklás után minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Mint ismeretes, a junior-világbajnok Szuzuki Kejdzsi kényszerűségből ment fel a nehézsúlyba, miután a kétezres évek elején egy bizonyos Inoue Koszei uralta a 100 kilósok mezőnyét. Szuzuki Oszakában meg is nyerte a világbajnokságot az open-kategóriában, s így a nehézsúlyban indult az athéni olimpián. Ott is győzött, nem is akárhogy!

Athén után Inoue sérülése miatt visszatérhetett a száz kilósok közé, ahol 2005-ben ő lett a világbajnok. A 2007-es vb-n azonban a litván Zilisnkas, egy évvel később, a pekingi olimpián pedig a német Behrla búcsúztatta, ez pedig a japán judóválogatottban egyet jelent a búcsúval.

Szuzuki azonban nem adta fel. Peking után visszatért a nehézsúlyba, második lett a 2009-es Ázsia-bajnokságon, megnyerte a kínai GP-t, ezüstérmet szerzett a tokiói Grand Slam-viadalon, csak a fináléban, a francia Rinertől kapott ki a 2010-es World Mastersen, bronzérmet szerzett a tokiói, majd egy évvel később a tyumenyi világbajnokságon.

Harminckét évesen is első ember akart lenni a japán válogatottban, ám a hazai válogatókon egy komolyabb sérülés (az abszolút bajnokság során kiugrott a válla) miatt nem tudta megelőzni riválisát, Kamikavát, így utóbbi utazhat majd a londoni olimpiára.

Nekünk is van ünnepeltünk, ma harminckilenc esztendős a korábbi ifjúsági magyar bajnok Németh Gábor. Isten éltesse!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)