Ezen a napon ünnepli harminchatodik születésnapját a japánok olimpiai aranyérmes judósa, a négyszeres világbajnok, Anno Noriko. 1992-ben nehézsúlyú versenyzőként junior-világbajnoki ezüstéremmel tette le a névjegyét, s egy év múlva, alig tizenhét esztendősen már felnőtt világbajnoki döntőt vívhatott. Ekkor még alul maradt a német Johanna Hagn ellenében…


Anno Noriko a népszerű japán judóshow vendége


Anno Noriko
ezt követően továbbra is a nehézsúlyban próbálkozott (igaz, abban az időben ez még a +72 kilogrammot jelentette), s az 1995-ös világbajnokságon Makuhariban súlycsoportjában és az abszolútban is a csalódást jelentő ötödik helyen végzett.

Atlantában – majd 2000-ben Sydneyben is – egy meccses volt, akár vége is szakadhatott volna élsportolói pályafutásának, ám csak ezután jött a java: 1997-ben, immár a 72 kilósok között világbajnok lett, s ezt a bravúrt 1999-ben, 2001-ben és 2003-ban is megismételte.

A koronát két ötkarikás kudarc után a 2004-es athéni olimpián tette fel: egy aranyéremmel. Ez volt az utolsó versenye a nemzetközi mezőnyben.

Nekünk is vannak ünnepeltjeink, ma huszonnégy éves a junior magyar bajnoki ezüstérmes Lukács József és ma tizennyolc a ifjúsági világbajnoki hetedik helyezett Kerstner Róbert. Isten éltesse őket!
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)