Ezen a napon ünnepli harmincnegyedik születésnapját a japánok olimpiai és világbajnok judósa, Inoue Koszei, aki tizenkilenc évesen a bécsi torna megnyerésével tette le a névjegyét a világ judósportjában, hogy aztán sikert sikerre halmozva járja be a saját útját.


Összeállítás Inoue olimpiai győzelméről a népszerű japán judós magazinban


Inoue Koszei 1999-ben már világbajnok volt, Sydneyben pedig az olimpiai dobogó legfelső fokára is felállhatott. Eddig sem volt sok veresége, de a sydneyi olimpiától egészen az athéni játékokig csupán egyetlen meccset veszített: a 2001-es budapesti csapat Világkupán Kovács Antal győzte le egy gyönyörű ipponnal.


…és az a meccs, amit bármikor szívesen felidézünk


Inoue 2001-ben megvédte világbajnoki címét (a döntőben a két perc után jukóval vezető Kovács Antalt verte meg), majd 2003-ban Oszakában hazai közönség előtt triplázott, majd jött Athén, két váratlan vereséggel.

A japán klasszis 2005-ben súlyos sérülést szenvedett, majd 2007-ben már a nehézsúlyúak közé tért vissza, ám akkor már bontogatta szárnyait egy bizonyos Teddy Riner, így a riói világbajnokságon is „csak” az ötödik helyig jutott. Pekingben már nem ő képviselte a japán színeket.

A judóhoz nem maradt hűtlen, napjainkban a 2012-es olimpia helyszínén, Londonban népszerűsíti kedves sportágát.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)