Harmincegyedik születésnapját ünnepli ezen a napon a kazah Asat Zsitkejev, aki pályafutásának legnagyobb sikerét 2008-ban a pekingi olimpián érte el, ahol ragyogó napot fogott ki, s végül a dobogó második fokára állhatott.


Kontragyőzelem Pekingben a holland Grol ellen. Hasonló körülmények között
nyert Zsitkejev Hadfi Dániel ellen is…


Asat Zsitkejev Caliban, az 1998-as junior-világbajnokságon alig tizenhét esztendősen mutatkozott be, s a kilencven kilósok között elért hetedik helyezése nem is volt rossz eredmény, de azt talán nem jelezte, milyen kitűnő versenyző válhat majd belőle.

Az első kiugró sikerére sem kellett soká várni, három évvel később, a 2001-es müncheni világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott, két olimpiai bajnok, Inoue Koszei és Kovács Antal, továbbá egy későbbi olimpiai ezüstérmes, Jang Szung Ho mellett.

Néhány kontinentális éremtől eltekintve azonban nem jöttek az újabb sikerek, egészen a 2008-as pekingi olimpiáig, ahol csak a fináléban kapott ki, a mongol Tuvshinbayartól. Zsitkejev azóta nem versenyez, majdnem a csúcson fejezte be…

Nekünk is van ünnepeltünk: ma huszonhét éves a korábbi junior magyar bajnoki bronzérmes Horváth Krisztián. Isten éltesse!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)