Ezen a napon ünnepli huszonnegyedik születésnapját a japánok kétszeres világbajnok judósa, Aszami Haruna. A 48 kilogrammos judós lehet a londoni olimpia egyik aranyesélyese, amennyiben sikerül kijutnia az ötkarikás játékokra…


Aszami–Fukumi 1. rész: a 2010-es tokiói finálé


Az elmúlt tizenkilenc esztendőben csupán egyszer volt arra példa, hogy nem japán versenyzőé lett a világbajnoki aranyérem a 48 kilogrammosok között: 2005-ben a kubai Yanet Bermoy “rontotta el” a pazar sorozatot.

Tani-Tamura Rioko 2007-ig tartó tündöklése után 2009-ben Fukumi Tomokó ült fel a trónra, majd 2010-ben – miután súlycsoportonként immár két azonos nemzet beli is indulhatott, Fukumi az ugyancsak japán Aszami Harunával döntőzött, s a kihívó nyert.

Aszami Haruna tizenkilenc évesen már dobogós volt a Kano-kupán, két évvel később pedig már hibátlan évet zárt, nyert Szófiában, Bécsben, Tuniszban és a belgrádi Universiadén, két éve pedig hazai közönség előtt nyerte meg a világbajnokságot. Nem volt meglepő, hogy tavaly, Párizsban ismét Fukumi Tomokó és Aszami Haruna vívta a döntőt, amelyben ismét Aszami volt a jobb.


Aszami–Fukumi 2. rész: a 2011-es párizsi finálé


Fukumival amúgy már hat nagy tornán csaptak össze, többnyira a döntőben. A mérleg Aszami javára billen, négyszer nyert, míg riválisa kétszer. Még így sem biztos londoni indulása, hiszen ebben a súlycsoportban (is) többen pályáznak a japán válogatottba kerülésre, a sportág őshazájában ugyanis a hazai bajnokság számít az első számú válogatóversenynek…

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)