Ezen a napon ünnepelné hetvennyolcadik születésnapját a sportág történetének egyik legeredményesebb versenyzője, a judo legendás alakja, a holland Anton Geesink, aki 1964 október 23-án megnyerte Tokióban az olimpia open kategóriájának döntőjét.



Ez a győzelem óriási szenzáció volt, hiszen a sportág szülőhazájában mutatkozott be a judo az olimpiai programban, s a másik három súlycsoportban – ahogyan az várható volt – japán győzelem is született. Éppen a „királykategóriában” buktak el a házigazdák.

Anton Geesink az európai judósport talán legnagyobb egyénisége volt, 1952 és 1967 között huszonegy aranyérmet nyert az Európa-bajnokságokon és elsőként győzte le világbajnokságon a japánokat 1961-ben. Három esztendővel később, az 1964-es tokiói olimpián a hazaiak óriási meglepetésére a holland óriás a toronymagas esélyes japán Kaminaga Akiót felülmúlva lett aranyérmes.

Geesink Európa-bajnoki csúcstartó, mind az érmek (25), mind a győzelmek (21) számát tekintve, 1951 és 1967 között szerezte temérdek érmét, amelyek száma még akkor is kimagasló, ha tudjuk, nemcsak a nehézsúlyban, hanem az open kategóriában is rendszeresen indult.

Csak az érdekesség kedvéért: az Európa-bajnoki érmek rangsorában a második helyen a belga Robert Van De Valle áll, “mindössze” tizenhét éremmel, harmadik a német Barbara Classen tizenöt medállal. A legszorgalmasabb magyar “gyűjtő” Hajtós Bertalan, Kovács Antal és Ungvári Miklós, egyaránt hat éremmel.

Ami az Európa-bajnoki győzelmek számát illeti, Geesink huszonegy győzelmét megközelíteni sem tudták a követői, a második és harmadik legsikeresebb judós egyaránt nő, az osztrák Edith Hrovat és a holland Angelique Seriese egyformán nyolc aranyig jutott. Magyar részről Ungvári Miklós a rekorder, három Európa-bajnoki győzelemmel.

Anton Geesink – aki sportvezetőként is szeretett sportágát szolgálta – hetvenhat esztendős korában hunyt el.

Ma ünnepli harminckettedik születésnapját a magyar bajnoki ezüstérmes Potyi Gábor és ma huszonnyolc a Hungária-kupán bronzérmes Taraba Sándor. Isten éltesse őket!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)