Ma ünnepli harmincegyedik születésnapját az üzbégek Pekigben olimpiai ezüstérmes sportolója, a tavalyi tyumenyi open-világbajnokság aranyérmese, Abdullo Tangrijev. A nehézsúlyú judós pályafutásának negyedik olimpiájára készül.


Tangrijev pályafutásának legnagyobb győzelme a tavalyi open-vb döntőjében


Tizenkilenc évesen már a nehézsúlyúak között indult a sydneyi olimpián, ahol a legjobb nyolc közé jutásért szenvedett vereséget. Ugyanebben az évben a 100 kilogrammosok között ötödik lett a junior-világbajnokságon, ám ezután már csak egy „fogyasztós” versenye volt pályafutása során.

Abdullo Tangrijev 2002-ben ezüstérmes lett az Ázsia-bajnokságon, 2003-ban két kategóriában is aranyérmet szerzett az Universiadén, az oszakai világbajnokságon pedig a dobogó harmadik fokára állhatott, és még egy kontinensbajnoki címet is szerzett. Az athéni olimpián ugyanaddig jutott, mint Sydneyben.

Az „újrakezdés” kicsit nehezen ment, de Tangrijev 2007-re felszívta magát: újra Ázsia-bajnok lett, majd a riói világbajnokság abszolútjában megszerezte második világbajnoki bronzérmét. Következett Peking, s Tangrijev remekelt az olimpián: a német Tölzer, a lengyel Wojnarowicz, a francia Riner és a kubai Brayson skalpját begyűjtve menetelt a döntőig, ahol a japán Isii állította meg, így a dobogó második fokára állhatott.

Az üzbég óriás 2009-ben újra vb-bronzérmes lett, tavaly pedig pályafutásának legnagyobb sikerét érte el, megnyerte a tyumenyi open-világbajnokságot, miután a fináléban – élve nagy rutinjával – legyőzte a magyar üstököst, Bor Barnát.

Nekünk is vannak ünnepeltjeink: ma tizenhat éves az ifjúsági Eb-ötödik Fábián Attila, az ifjúsági ob-bronzérmes Ipacs Tamás és a korosztályos magyar bajnok Kányási Roland. Isten éltesse valamennyiüket!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)