Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját a spanyolok olimpiai ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes judósa, Francisco Lorenzo. Neki megadatott az, ami nagyon keveseknek: hazai pályán, Spanyolországban szerepelhetett az ötkarikás játékokon.


Tizenkilenc esztendősen már junior Európa-bajnoki bronzérmes volt az orosz Sztratan és Gelencsér Imre mögött, ám csaknem másfél évtizedet kellett várnia az újabb kiugró sikerre.



Francisco Lorenzo későn érő típus, ugyanakkor a legjobbkor volt a legjobb formában: pályafutásának utolsó esztendejében, 1992-ben érte el legnagyobb sikereit, előbb bronzérmet szerzett a párizsi Európa-bajnokságon, majd következett a barcelonai olimpia.

A hazai publikum által űzött-hajtott sportoló ugyan az első körben kikapott a világbajnok – és négy évvel később olimpiai aranyérmes – német Quellmalztól, ám a vigaszágon sorozatban négy meccset is nyert és végül az ötödik helyen végzett.

Nekünk is van ünnepeltünk: ma harminckilenc éves a korábbi ifjúsági, junior és felnőtt magyar bajnok Szántó Szilárd, aki nemzetközi bíróként is letette névjegyét szeretett sportágában, jelenleg pedig edzőként igyekszik szolgálni a judót. Isten éltesse!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)